Strona główna

Poznaj greckie sery – feta, kefalotyri, graviera to nie wszystko

Greckie sery są jednymi z najlepszych na świecie. To fakt! Wiele ich rodzajów i odmian zostało objętych ochroną na mocy przepisów Unii Europejskiej dotyczących chronionej nazwy pochodzenia (PDO). Oznacza to, że żaden inny kraj członkowski UE nie może używać nazwy danego sera i że sery te muszą spełniać ściśle określone normy dotyczące sposobu ich powstawania jak również miejsca pochodzenia. Niektóre z nich takie jak feta, kefalotyri czy graviera są nam dobrze znane i powszechne. Są również mniej znane jak kefalograviera lub metsovone.

Ser Feta

O tym serze słyszał każdy i w każdym zakątku świata. Najbardziej znany ser na świecie. Eksportowany do praktycznie każdego kraju. Wysoko ceniony za swoje odmiany od półmiękkich, półtwardych, łagodnych i ostrych.

Ser feta powstaje z minimum 70% mleka owczego. W 30% może być mieszany z mlekiem kozim. Niedozwolone jest używanie środków konserwujących czy koloryzujących. Często można również spotkać mieszankę 70/30 mleka owczego z mlekiem krowim. Jest to ser twarogowy o lekko lub słonym smaku.

Fetę stosuje się na wiele sposobów: w wypiekach, zapiekankach, mezethes, przystawkach, z owocami oraz jako ser stołowy

Ser Kefalotyri

Kefalotyri produkowany jest z mleka owczego oraz koziego. To twardy suchy ser o żółtawym kolorze. Ser powstaje ponad rok w tym procesie jest starzony co daje mu specyficzny, głęboki, silny smak i aromat.

Ser Graviera

Graviera jest jednym z najpopularniejszych serów w Grecji. Do jego wytworzenia używa się mleka koziego, owczego oraz mleka krowiego. W smaku jest słodszy od kefalotyri. Choć finalny smak jest mocno zależy od regionu, w którym się go produkuje. W każdej głowie sera graviera zapisana jest historia tego regionu, a nawet rodziny, która go stworzyła.

Sery takie jak Kefalotyri i Graviera świetnie nadają się do tarcia, smażenia, zapiekania, podawania jako mezethes, jako przystawki czy prosta przekąska.

Ser Kasseri

Kasseri jest jednym z niewielu żółtych serów, jakie można znaleźć w Grecji. To nie znaczy, że nie jest popularny! Jest jednym z najpopularniejszych serów stołowych! Nieco żylasty, ale miękki o świetnym łagodnym maślanym smaku.

Kasseri produkuje się głównie z mleka owczego i nie więcej niż 20% mleka koziego. Dojrzewa przez co najmniej cztery miesiące, aby osiągnąć charakterystyczną konsystencję i smak.

Ser Manouri

Manouri pokochali Polacy! Półmiękki ser, który występuje również pod nazwą monoypi. Jeżeli poszukujesz prawdziwego smaku Manouri szukaj tego z Tesalii, Macedonii Środkowej oraz Macedonii Zachodniej. Zgodnie z przepisami UE. Wytwarza się go z połączenia mleka lub śmietany z serwatką. Jego smak jest lekko cytrusowy, słodki, mleczny i bogaty.

To nie wszystkie Greckie sery

W naszym sklepie znajdziesz również inne sery. Miękie, Twarde, Słodkie, Kwaśne, Wytrawne i łagodne. Odwiedź nasz sklep i zobacz co mamy dla Ciebie. Zacznij z nami swoją przygodę. Z prawdziwymi greckimi serami.

Grecka oliwa – pytania i odpowiedzi

Jak się przechowuje oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w ciemnym szklanym pojemniku, aby chronić ją przed promieniami UV i światłem. Nie musi być przechowywana w lodówce.

Czy powinienem trzymać moją oliwę z oliwek w lodówce?

Oliwa z oliwek nie musi być przechowywana w lodówce. Po otwarciu i przy prawidłowym przechowywaniu okres przechowywania wynosi około 12 do 18 miesięcy.

Jakie są korzyści zdrowotne daje oliwa z oliwek extra virgin?

Oliwa to tłuszcz pozbawiony szkodliwego cholesterolu, za to pełen nasyconych kwasów tłuszczowych. Pomaga on uniknąć miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca. Łagodzi także dolegliwości żołądkowe, usprawniając pracę układu trawiennego. Jest również sprzymierzeńcem w diecie, ze względu na to, że poprawia metabolizm i zmniejsza uczucie głodu. Oliwa z oliwek bogata jest w cenne przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia. Nie bez powodu bywa nazywana eliksirem młodości.

Jak powstaje Oliwa Ze Wsi?

Swoją wyjątkowość zawdzięcza tradycyjnej metodzie wytwarzania. Oliwki, z których powstaje ten wyjątkowy produkt, zbierane są ręcznie, dzięki czemu do produkcji trafiają tylko te doskonałej jakości. Proces tłoczenia na zimno wydobywa z nich wszystko, co najlepsze. Tłoczenie i butelkowanie w ciągu 24 godzin od chwili zbioru, czyni Oliwę Ze Wsi produktem o zachwycających właściwościach zdrowotnych, smakowych i zapachowych.

Czy Oliwa z oliwek może się przeterminować?

Dobrej jakości oliwa z oliwek nie ma ścisłej daty przydatności do spożycia, jest to naturalny produkt spożywczy. Najlepiej jest przechowywać oliwę do 1 roku po jej otwarciu.

Aby nie doprowadzić do zjełczenia, oliwa z oliwek powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu, unikając bezpośredniego nasłonecznienia.

Czy mogę używać oliwę do pielęgnacji włosów?

Oczywiście! wystarczy kilka kropel oliwy nałożyć na wilgotne włosy. Należy nakładać od połowy długości po same końcówki. Jest to jeden z najtańszych i najbardziej naturalnych sposobów pielęgnacji włosów.

Masz pytanie? Napisz do nas wiadomość 🙂

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

O korzyściach płynących z jej stosowania w codziennej diecie oraz wpływu na nasze zdrowie można pisać bez końca. Popularność oliwy z oliwek wzrasta z każdym rokiem, jest na tyle uniwersalna by w kuchni urozmaicić każdą potrawę. Zastosowań oliwy jest mnóstwo, można śmiało korzystać z niej na zimno oraz do obróbki termicznej.

Czy ma realny wpływ na nasze zdrowie?

Oliwa z oliwek składa się głównie z tłuszczy jedno oraz wielonienasyconych, oprócz nich posiada wiele prozdrowotnych związków takich jak witamina A, E czy polifenole. Kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na nasz profil lipidowy (Cholesterol, Triglicerydy, HDL, LDL) co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo naczyniowych oraz zaburzeń metabolicznych. Ciężko na dzień dzisiejszy określić który ze związków ma największy wpływ na nasze zdrowie, jednak szczególna uwagę powinniśmy zwrócić na polifenole takie jak: oleokantal, oleuropeina, tyrozol, hydroksytyrozol oraz kwas olienowy (omega-9). Oprócz wyżej wymienionych korzyści oliwa posiada działanie neuroprotekcyjne, co w skrócie oznacza spowolnienie procesu starzenia się mózgu oraz łagodzi stany zapalne, dzięki temu będziemy mogli cieszyć się dłużej z dobrej pamięci i witalności naszego centrum dowodzenia.

Czy oliwa nadaje się do obróbki termicznej?

Zdecydowanie tak. Oliwa ma bardzo dużą stabilność termooksydatywną co oznacza, że świetnie nadaje się do podsmażania potraw. Tego typu obróbka termiczna nie powinna być jedynym sposobem przyrządzania posiłków, warto zmieniać i urozmaicać nasze kuchenne upodobania. Ciekawostką, którą można użyć by zmniejszyć negatywny efekt działania temperatury jest stworzenie swojego super oleju. Utlenianie tłuszczy oraz powstawanie wolnych rodników można ograniczyć za pomocą antyoksydantów – tokoferoli czy tokotrienoli, które znajdują się w naturalnych źródłach – ziołach. Świetnym dodatkiem będą: szałwia, rozmaryn i tymianek, które oprócz korzyści zdrowotnych zdecydowanie poprawią walory smakowe naszych potraw.

Autor:

Karol Baran

Jestem certyfikowanym trenerem przygotowania motorycznego oraz doradcą żywieniowym. Od 2017 roku pracuję ze sportowcami oraz osobami pragnącymi poprawić jakość życia. Od 2018 roku pomagam w przygotowaniach w klubie piłkarskim UKS Sygneczów. Miałem okazje prowadzić warsztaty z żywienia dla grupy siatkarek MKS MOS Wieliczka oraz Szkoły Mistrzostwa Sportowego Rekord Bielsko-Biała. Stale podnoszę swoje kwalifikacje i umiejętności. Brałem udział w wielu szkoleniach z zakresu przygotowania motorycznego, żywienia oraz treningu personalnego m.in : Elite Performance Institute (NCSC), SCEC (CPS), Next Generation Performance, GAME SPEED – Ian Jeffreys, Better Way – długo falowy rozwój motoryczny, Akademia Dietetyki Sportowej – Kurs dietetyki sportowej, Mauricz.com, Barbell Brothers, Feldman Nutrition, Barbell Kitchen oraz wiele innych.

www.karolbaran.com

Źródła:

Wywiad z Greckie Przysmaki

Zapraszamy wszystkich do obejrzenia wywiadu, który miałem przyjemność udzielić we wrześniu 2019 roku na kanale „Zdrowe Dzieci”.

Film ten pokazuje, o co należy pytać dostawców żywności, którą kupujemy, jak szukać jej dobrych, wiarygodnych źródeł. Rozmowy z rolnikami, producentami i sprzedawcami to proces – stopniowego wzajemnego poznawania się i budowania zaufania. Nasze – klientów pytania są dla nich źródłem cennych informacji, zwłaszcza jeśli jesteśmy klientami świadomymi naszych potrzeb w zakresie zachowania zdrowia. Z kolei informacje, jakie my otrzymujemy w takich rozmowach poszerzają naszą wiedzę. Warto poświęcić trochę czasu na jej zdobywanie. Same certyfikaty ekologiczne nie wystarczą, co więcej – nie zawsze są konieczne.

Ewa Gierula – autorka książki pt. „Zdrowe Dzieci”, dyplomowany dietetyk i psychodietetyk
Kanał prowadzi Ewa Gierula – autorka książki pt. „Zdrowe Dzieci”, dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.

Oliwa w diecie sportowca

Sportowcy, zarówno profesjonaliści i amatorzy, by poprawić efektywność swoich treningów i osiągane wyniki, muszą rzecz jasna przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Na szczęście świadomość wpływu diety na osiągi sportowe jest coraz większa. Jednym z podstawowych założeń optymalnej diety jest prawidłowa podaż makroskładników, a zatem również tłuszczów. Nie są one złem koniecznym i nie powinniśmy ich demonizować. Jeżeli pochodzą z właściwych źródeł, takich jak oleje roślinne, są wręcz zbawienne dla funkcjonowania organizmu.

Przeciwutleniacze w oliwie z oliwek 

W składzie oliwy z oliwek znajdują się bardzo istotne z perspektywy funkcjonowania sportowców przeciwutleniacze. Oliwa z oliwek zawiera średnio aż 30 tego typu związków. Przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty to substancje bioaktywne przeciwdziałające wolnym rodnikom. Z kolei wolne rodniki w organizmie powodują starzenie się komórek i są jednym z czynników ryzyka rozwoju chorób. 

Antyoksydanty obecne w oliwie z oliwek to przede wszystkim polifenole, takie jak sekoirydoidy, fenyloetanoidy, kwasy fenolowe, flawonoidy, lignany. Chronią one wszystkie komórki ciała, aktywnie przeciwdziałają występowaniu mechanizmów chorobowych, działają przeciwzapalnie. Na szczęście grecka oliwa z oliwek obfituje w te związki. 

Kolejnym ważnym przeciwutleniaczem obecnym w oliwie z oliwek jest witamina E. Zmniejsza ona ryzyko występowania chorób sercowo – naczyniowych i, jak przystało na antyoksydant, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Witamina E jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie, zapobiega ona działaniu wolnych rodników, niszczących  DNA i struktury komórkowe. Warto dodać, że wchłanialność witaminy E przez organizm jest dwukrotnie wyższa z produktów naturalnych (tym bardziej bogatych w tłuszcz, bo witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), niż z suplementów.

Kolejnym elementem nieodzownym w diecie sportowca są pewne rodzaje kwasów tłuszczowych, w tym jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się kwas oleinowy, który jako następny bardzo silny przeciwutleniacz również zapobiega starzeniu. Wykazuje on bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy oraz chorobom serca. Wśród zalet kwasu oleinowego znajdują się: 

  • Wspomaganie kontroli stężenia cukru we krwi, 
  • Niwelowanie skłonności do powstawania zakrzepów we krwi, 
  • Obniżanie stężenia cholesterolu LDL, uznawanego za szkodliwą frakcję cholesterolu.

Ponadto dzięki wspomnianym wcześniej związkom fenolowym i jednonienasyconym kwasom tłuszczowym oliwa z oliwek bardzo pozytywnie wpływa na parametry metaboliczne (np. wrażliwość insulinową), co skutecznie wspomaga optymalnemu rozwojowi masy mięśniowej i wydolności sportowca.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 znajdujące się w oliwie z oliwek wykazują bardzo pozytywny wpływ na produkcję testosteronu – najistotniejszego hormonu związanego z rozwojem ciała poddawanego treningowi sportowemu. Wpływa on korzystnie przede wszystkim na rozwój masy mięśniowej. Warto wspomnieć, że kwasy nienasycone omega – 6 wpływają przykładowo negatywnie na produkcję tego hormonu. Jak widać, ważna jest również jakość tłuszczu, w związku z czym powinno się wybierać produkty najwyższej jakości

Regeneracja po treningu 

Oliwa z oliwek zawiera wspomniane kwasy tłuszczowe omega – 3, które przekształcane są w m. in. prostaglandyny, leukotrieny i tromboksany. Te związki o skomplikowanych nazwach poprawiają zdolności organizmu do reagowania na działanie w nim obcych mikroorganizmów albo zranienia, dbają o dobry stan układu odpornościowego, zwiększają napięcie ścian naczyń krwionośnych i zapobiegają atakom serca. 

Najbardziej znaczące z punku widzenia sportowców są prostaglandyny. Najczęściej kojarzone bywają z obniżaniem ciśnienia krwi i zmniejszaniem zdolności czerwonych krwinek do krzepnięcia. Łagodzą one jednak ponadto stany zapalne, na które mięśnie sportowców są narażone w największym stopniu. Intensywny trening nie tylko zwiększa bowiem prawdopodobieństwo występowania stanów zapalnych, ale i naraża na mikro urazy. Oczywiście do pewnego stopnia takie mikrouszkodzenia mięśni są pożądane, ponieważ powodują adaptację tkanki mięśniowej do coraz większych intensywności i objętości treningu. Ale w przypadku zbyt częstych lub zbyt intensywnych treningów, stany zapalne stanowią niepożądany efekt treningów. Prostaglandyny w bardzo dużej mierze przyczyniają się do szybszej regeneracji mięśni i odpowiadają za po treningowy anabolizm mięśniowy – czyli wpływają na procesy budowania tkanki mięśniowej. 

Zwiększanie masy mięśniowej 

Tłuszcz dostarcza również pracującym mięśniom energii – to w zasadzie jego główna funkcja. Szczególnie w sportach, w których następuje wysiłek długotrwały o niskiej lub umiarkowanej intensywności, są one bezcennym źródłem energii, ponieważ proces ich metabolizmu jest zdecydowanie bardziej skomplikowany niż w przypadku węglowodanów, zajmuje więcej czasu, a w związku z tym charakteryzuje się większą wydajnością – tj. energii z tłuszczów starcza na dłużej.

Dlaczego grecka oliwa z oliwek? 

Oliwa z oliwek to produkt jak widać bardzo polecany sportowcom, ale znaczenie ma też jej pochodzenie. Powinna być ona wysokiej jakości, wobec czego warto wybrać oliwę pochodzącą z Grecji. Jest ona butelkowana bezpośrednio w dniu tłoczenia, nie podlega żadnej filtracji, a jako oliwa z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno, zawiera zdecydowanie najwięcej przeciwutleniaczy (opisywanych wcześniej polifenoli, kwasu oleinowego i witaminy E). Dzięki temu jest bardzo polecana sportowcom, ale też wszystkim ludziom, którym zależy na zdrowiu. Ze względu na jej bardzo wysoką jakość można spokojnie połączyć poprawę efektywności treningów z uczynieniem jedzenia smaczniejszym. 

Bibliografia

  • Serreli G., Deiana M.: Biological Relevance of Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Metabolites. Antioxidants (Basel). 2018 Dec; 7(12): 170.
  • Schwingshackl, L., Christoph, M., & Hoffmann, G. (2015). Effects of Olive Oil on Markers of Inflammation and Endothelial Function-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 7(9), 7651–7675.
  • Nakhostin-Roohi, B., Khoshkhahesh, F., & Bohlooli, S. (2016). Effect of virgin olive oil versus piroxicam phonophoresis on exercise-induced anterior knee pain. Avicenna journal of phytomedicine, 6(5), 535–541.
  • Ghanbari, R., Anwar, F., Alkharfy, K. M., Gilani, A. H., & Saari, N. (2012). Valuable nutrients and functional bioactives in different parts of olive (Olea europaea L.)-a review. International journal of molecular sciences, 13(3), 3291–3340.


Mezedes to wyjątkowa grecka uczta

Niedługo odwiedzają Cię znajomi lub rodzina i nie masz pomysłu na to, co podać na stół? A może szukasz oryginalnego pomysłu na romantyczną kolację we dwoje? Albo właśnie wróciłeś z Grecji i jesteś oczarowany tamtejszym jedzeniem, a zwłaszcza mezedes. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? I dlaczego według nas jest to niezbędny element każdego popołudnia spędzonego z bliskimi osobami? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko będzie jasne.

Mezedes, zwane również mezes, to jedna lub kilka greckich potraw, które u nas nazwalibyśmy przystawkami. Najczęściej składa się z zestawu małych zakąsek, które można dzielić z innymi osobami. Jest to fantastyczny sposób na ugoszczenie znajomych. Mezes świetnie sprawdza się również jako przekąska do filmu czy gry planszowej. W praktyce wygląda to tak, że na stole położonych jest wiele talerzyków z różnymi produktami, które można dowolnie łączyć i zjadać. Gwarantujemy, że zajadając się tymi pysznościami szybko można pożegnać nawet największy głód.

Kompletując produkty do domowego mezes warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość poszczególnych artykułów spożywczych. Niech będą to prawdziwe, lokalne wyroby – gwarantujemy, że posiadają one znacznie więcej smaku i aromatu niż ich podróbki. Produkty, które mogą znaleźć się w mezes, znajdziesz poniżej.

Pieczywo

Jest to podstawowy składnik każdego mezes. Jeżeli chcesz, by Twój zestaw przystawek był jak najbardziej grecki, wybierz pity. Są to okrągłe placki wykonane z mąki pszennej, które można nadziewać dowolnymi dodatkami. Doskonałym sposobem na ich jedzenie jest również odrywanie po kawałku pieczywa i maczanie go w greckiej oliwie. Pamiętaj, że pity najlepiej smakują po podpieczeniu!

Sery

Jeżeli jesteś chociaż trochę zaznajomiony z asortymentem naszego sklepu internetowego, na pewno wiesz, że nabiał stanowi jego ważną część. Stało się tak nie bez przyczyny – Grecy uwielbiają zarówno produkować, jak i spożywać sery! W przypadku mezedes, najczęściej wybieranym serem jest feta. Można ją połączyć z różnego rodzaju przyprawami – zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Dobrym wyborem będzie również polanie sera dobrej jakości oliwą – może być to oliwa smakowa, na przykład z czosnkiem, cytryną, rozmarynem lub innymi ziołami. Można również wybrać ser halloumi czy manouri – wszystkie z nich znajdują się w naszym sklepie.

Dodatki warzywne

Mezedes nie może obejść się bez pysznych warzyw – zarówno świeżych, jak i marynowanych oraz grillowanych. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • oliwki – produkt, który jest prawdziwym przedmiotem do dumy dla całej Grecji. To, czy wybierzesz oliwki zielone, czarne czy purpurowe, zależy od Ciebie. Jednak zanim podejmiesz decyzję, musisz spróbować oliwek Kalamata, które nie bez powodu mają zdecydowanie najwięcej fanów. Możesz wybrać oliwki z pestką, a także te faszerowane lub marynowane w przyprawach.
  • suszone pomidory – jeżeli Twoje mezedes ma być łatwe i szybkie, postaw na pomidory suszone w oleju z przyprawami. Są one niezwykle mięsiste i doskonale komponują się z innymi greckimi dodatkami.
  • papryczki marynowane – jeżeli lubisz poczuć trochę ostrości, wybierz te pikantne. W przeciwnym razie stawiaj na odmiany łagodne. Możesz również do swojego mezes dodać papryczki nadziewane serem feta czy małżami.

Dodatki mięsne

Najpopularniejszym dodatkiem mięsnym są bifetki, czyli grillowane kotlety mielone z mięsa wołowego przygotowywane z serem feta oraz różnymi przyprawami. Są one doskonałym pomysłem na uzupełnienie własnego mezes, ponieważ są dość małych rozmiarów i świetnie komponują się z warzywnymi dodatkami oraz sosem tzatziki. Godne uwagi są także souvlaki, czyli szaszłyki z mięsa drobiowego bądź wieprzowego przyrządzane na specjalnym ruszcie. Na pewno kojarzysz również małe gołąbki z mięsem zawiniętym w liście winogron – to dolmades, które również świetnie się sprawdzą jako element mezedes.

Owoce morza

Sposobem na urozmaicenie mezes jest dodanie do niego ulubionych owoców morza. Najczęściej wybierane są grillowane krewetki, ośmiornice oraz chrupiące krążki kalmarów. I chociaż mezedes z dodatkiem tego rodzaju produktów najlepiej smakują siedząc nad brzegiem morza ze znajomymi i popijając greckie trunki, w zaciszu domowym jedząc te pyszności poczujesz się na pewno równie wspaniale.

Dipy

W roli dipu najlepiej sprawdzi się znany wszystkim sos tzatziki. Aby go zrobić wystarczy mieć dobry jogurt grecki, świeży ogórek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i połączyć ze sobą te składniki. Ten orzeźwiający smak doskonale komponuje się z pieczywem oraz warzywnymi i mięsnymi dodatkami.

Mezedes to sposób na jedzenie, który w Polsce nie jest jeszcze dobrze znany. Tym bardziej cieszymy się, że możemy rozsiewać wśród naszych Klientów wiedzę na ten temat. Szczególnie dlatego, że mezedes to bardzo uniwersalny posiłek, który może być odpowiedni zarówno dla osób odżywających się w sposób tradycyjny, jak i dla wegetarian. Jeżeli idea mezedes zaintrygowała Cię i tym artykułem sprawiliśmy, że poczułeś się głodny – zajrzyj na wirtualne półki naszego sklepu internetowego z greckimi produktami. Znajdziesz na nich wiele oryginalnych produktów, które możesz włączyć do swojego mezedes.

Oliwa z oliwek „ZE WSI” dla osób dbających o swoją figurę

Jeżeli jesteś na diecie lub po prostu chcesz utrzymać swoją obecną wagę, na pewno zewsząd wszyscy polecają Ci różnorodne sposoby na osiągnięcie Twojego celu. Wiele z nich opiera się na wyeliminowaniu tłuszczów z codziennego jadłospisu. Jednak takiego postępowania nie poprze żaden dietetyk – w diecie człowieka tłuszcze są niezbędne. Na półkach sklepowych znajdziesz jednak tłuszcze różnego rodzaju – warto stawiać na te zdrowe i naturalne. Jednym z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów jest łagodna oliwa z oliwek marki „Ze Wsi”. Jeżeli dbasz o to, co znajduje się na Twoim talerzu i dbasz o swoją figurę, tego produktu nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Dlaczego? Już śpieszymy z odpowiedzią!

Oliwa – źródło zdrowia

Istnieje szereg powodów, dla których nie warto rezygnować z regularnego spożywania prawdziwej, greckiej oliwy z oliwek. Przede wszystkim stanowi ona źródło nienasyconych kwasów tłuszczonych, witamin A, E, D i K oraz przeciwutleniaczy. To wszystko sprawia, że jest ona niezastąpionym produktem, który dba o prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu. Już samo to jest wystarczającym powodem, dla którego nie należy skreślać oliwy ze swojego jadłospisu – nawet wtedy, a może nawet szczególnie, podczas diety.

Oliwa dla osób dbających o sylwetkę

Osoby, które dążą do zrzucenia dodatkowych kilogramów, często obawiają się tłuszczów z powodu ich kaloryczności. To prawda, również oliwa z oliwek jest dość kaloryczna. Jednak jest to produkt, który jest spożywany w małych ilościach. Nie jest on podstawowym składnikiem sałatek, ale jest częścią dressingu. Zawsze stanowi jedynie dodatek do danego posiłku. Jeżeli więc cała potrawa jest niskokaloryczna, dodanie do niej oliwy z oliwek wcale nie sprawi, ze zaczniesz tyć. Musisz jedynie pamiętać o tym, by spożywać racjonalne ilości tego produktu. W żadnym wypadku jednak nie rezygnuj z niego – chociażby z powodu kwasów tłuszczowych, witamin oraz przeciwutleniaczy, których jest źródłem.

Jest jeszcze inny powód, dla którego osoby dbające o swoją figurę nie powinny rezygnować ze spożywania naszej łagodnej oliwy z oliwek 0.3%. Produkt ten poprawia bowiem metabolizm, co powinno być szczególnie ważne dla takich osób. Ponadto oliwa z oliwek zmniejsza uczucie głodu. Dzięki temu spożywające ją osoby dłużej czują się pełne po posiłku.

W jaki sposób spożywać oliwę z oliwek?

Zalecamy dodanie kilku kropel do warzyw spożywanych z humusem oraz świeżym pieczywem. Świetnym pomysłem może być również polanie odrobiną oliwy zup-kremów. Można także pokusić się o zgrillowanie w piekarniku ulubionego pieczywa wraz z kilkoma kroplami naszej greckiej, łagodnej oliwy „Ze Wsi”. Dzięki temu pozostaniesz na dłużej najedzony i tym samym przez dłuższy czas nie będziesz czuł potrzeby, by sięgać po kolejny posiłek.

Jeżeli dbasz o swoją sylwetkę, na pewno nieobojętne jest dla Ciebie również Twoje zdrowie. Delikatna oliwa z oliwek 0.3% marki „Ze Wsi” to produkt, który koniecznie musi znaleźć się w Twojej kuchni, ponieważ jego spożywanie wiąże się z szeregiem korzyści dla Twojej sylwetki oraz funkcjonowania całego organizmu.

Pozytywny wpływ oliwy z oliwek „ZE WSI” na zdrowie

Chociaż zdążyło już powstać wiele mitów na jej temat, prawdziwa oliwa z oliwek szybko broni się przed każdym z nich. Pomimo wielu ataków w jej stronę, ona wciąż jest nazywana śródziemnomorskim eliksirem młodości przez dietetyków i specjalistów od żywienia. Co jest takiego w oliwie, że znajduje się w kuchni niemalże każdego Europejczyka? Oprócz wyjątkowego smaku wyróżnia ją również to, że jest źródłem szeregu ważnych wartości odżywczych. Dzisiaj pragniemy przedstawić Państwu najważniejsze informacje o pozytywnym wpływie oliwy z oliwek na zdrowie. Nasz artykuł dotyczył będzie naszej oliwy „Ze Wsi”, która wyróżnia się na tle innych produktów tego typu miedzy innymi tradycyjnym sposobem wytwarzania.

Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?

Prawdziwa oliwa z oliwek bez zbędnych dodatków, która jest tłoczona już w ciągu 24 godzin od zbiorów (jak nasza oliwa „Ze Wsi”) to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Z tego powodu powinna ona znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka – oczywiście w odpowiedniej ilości.

Śródziemnomorski eliksir młodości to przede wszystkim źródło wielo- oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak wiadomo, związki te odpowiadają za prawidłową pracę jednych z najważniejszych narządów ludzkiego organizmu – mózgu oraz serca. Dostarczanie kwasów tłuszczowych w swojej diecie wzmacnia serce, poprawia koncentrację i pamięć, a także wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka. Właśnie dlatego oliwa z oliwek nazywana jest źródłem tzw. „zdrowych tłuszczów”.

Oprócz kwasów tłuszczowych, oliwa z oliwek jest również wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy, nazywanych inaczej antyoksydantami. Związki te odpowiadają za usuwanie z ludzkiego organizmu nadmiaru wolnych rodników i tym samym hamowanie rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia.

Trzecim filarem wartości odżywczych, które dostarcza dobra oliwa z oliwek są witaminy. Osoba spożywająca regularnie produkt tego typu dba o podaż witamin: K, D, E oraz A.

Dodatkowe korzyści płynące ze spożywania oliwy

Oprócz tego, że oliwa z oliwek jest doskonałym źródłem kwasów nienasyconych, przeciwutleniaczy oraz wielu witamin, istnieje również szereg innych korzyści płynących z jej spożywania. Jeżeli jesteś na diecie i szukasz sposobów na poprawę swojego metabolizmu, koniecznie musisz zadbać o obecność oliwy z oliwek w swoim codziennym jadłospisie. Pomimo tego, że jest ona tłuszczem, zdecydowanie nie warto jej unikać nawet podczas diety. Co więcej – będzie ona zdecydowanie lepszym wyborem niż np. olej kokosowy.

Ponadto spożywanie oliwy pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo produkt ten pomaga obniżać ciśnienie krwi.

Czy znasz inny produkt, który miałby tak pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie? Niefiltrowaną oliwę w oliwek w wersji łagodnej 0.3% znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Nie czekaj i zrób u nas zakupy, by już za chwilę mieć w swojej spiżarni produkt, który dostarcza wielu korzyści zdrowotnych, a jednocześnie spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy kulinarnych.

Grecka Chałwa – pytania i odpowiedzi

Z czego jest zrobiona halva?

Chałwa zwykle zrobiona jest z tahini (pasta sezamowa) lub innych maseł orzechowych, takich jak masło z nasion słonecznika. Jego podstawowym składnikiem jest masło orzechowe i cukier. Chałwa może być również produkowana na bazie różnych innych składników, w tym fasoli, soczewicy i warzyw, takich jak marchew, dynia czy bataty

Czy chałwę należy przechowywać w lodówce?

W zależności od składu, chałwy wegańskie należy przechowywać w lodówce po otwarciu. Chałwy z tahini można trzymać po za lodówką do 4-6 miesięcy

Czy chałwę można zamrozić?

Nie, mrożenie uszkodzi delikatną, łuszczącą się konsytencję

Z czym jeść chałwę?

Zmieszaj kawałki chałwy ze słodkimi produktami spożywczymi, takimi jak owoce, lody lub pieczywo, aby uzyskać wyjątkowo słodki produkt.
1. Jeśli chcesz nadać nową nutę zdrowej przekąsce, spróbuj dodać odrobinę halvy do plasterków bananów i truskawek.
2. Rozdrobniona halva stanowi doskonałą polewę do lodów.
3. Posypać halwę na wierzch wypieków.

Skąd pochodzi chałwa?

Chociaż wiele osób uważa, że chałwa pochodzi z Indii, eksperci tacy jak Alan Davidson z The Oxford Companion to Food twierdzą, że halva jest wynalazkiem arabskim. Nazwa „halva” pochodzi od „hulw”, arabskiego słowa „słodki”.

Posted in FAQ