Jak wybrać dobry ser feta?

Wybór naprawdę wspaniałej Fety to coś więcej niż tylko sięgnięcie po paczkę białego „sera do sałatek” Feta jest wiekowym serem to genialna mieszanka mleka i soli, płynna i twarda, w świeżości, łagodności i w smaku.  Tak starożytna jak mądrość Arystotelesa,

Czytaj więcej..

Co to są oliwki Chalkidiki

Oliwki Chalkidiki to duże, jasno zielone oliwki greckie o owalnym kształcie, powszechnie zbierane jeszcze w młodym wieku. Zazwyczaj przetwarzane są w procesie peklowania w solance, która ma twardszą konsystencję mięsa, która może zapewnić pełny, miękki smak z odrobiną cierpkości i

Czytaj więcej..

Gdzie i jak Grecy używają oliwy z oliwek

Grecy od wieków wzbogacają swoją oliwę z oliwek różnymi składnikami. Tradycja ta powstała jako genialna metoda konserwowania ziół, pomidorów i warzyw. A jej wynik szybko stał się popularnym sposobem dodawania aromatu do oliwy z oliwek. Najważniejsze jest to, że oliwa

Czytaj więcej..

10 faktów na temat oliwy z oliwek

Fakt 1 – Grecja jest na trzecim miejscu w produkcji oliwy z oliwek Grecja jest trzecim największym na świecie producentem oliwy z oliwek. Największym na świecie eksporterem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra.  Jej oliwa z oliwek z pierwszego

Czytaj więcej..

Rodzaje oliwy z oliwek – klasyfikacja.

Istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek. Na podstawie ich kwasowości są klasyfikowane na: Extra Virgin Olive Oil Extra Virgin Olive Oil – otrzymywana wyłącznie w procesie produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia o kwasowości nie większej niż 0,8%. Ten

Czytaj więcej..

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

O korzyściach płynących z jej stosowania w codziennej diecie oraz wpływu na nasze zdrowie można pisać bez końca. Popularność oliwy z oliwek wzrasta z każdym rokiem, jest na tyle uniwersalna by w kuchni urozmaicić każdą potrawę. Zastosowań oliwy jest mnóstwo,

Czytaj więcej..