

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Dowiedz się więcej tutaj
Ser Halloumi marki Tripoli to tradycyjny ser cypryjski, który dla tamtejszych mieszkańców jest bardzo ważnym elementem tradycyjnej kuchni. Wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego i owczego oraz posiada w składzie miętę, dzięki czemu posiada bardzo wyrazisty smak. Ser cechuje się białym kolorem i mimo tego, że jest serem półtwardym posiada bardzo dużą elastyczność o zwartej konsystencji.
Ser ma w sobie wiele wartości odżywczych bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Jest on źródłem wielu witamin i minerałów takich jak:
Przygotowując ser Halloumi warto połączyć go z owocami lub warzywami, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.
Ser idealnie smakuje na surowo, ale też można go grillować, smażyć czy też ułożyć na wierzchu potrawy i zapiec w formie zapiekanki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek. Można go wykorzystać też w takich potrawach jak na przykład szaszłyki, burgery czy też roladki. Ser Halloumi idealnie pasuje i komponuje się z drobiem.
Zaktualizuj swoją przeglądarkę, aby poprawnie wyświetlić tę stronę. Zaktualizuj przeglądarkę już teraz
2020-03-21
Cypryjski ser halloumi
Bardzo dobry ser polecam grillowany z sałatką rukola