Odpowiednie zabezpieczenie produktów wrażliwych na zmiany temperatury, do których należą produkty spożywcze nabiałowe, jak sery czy jogurty, jest kluczowe dla zachowania ich świeżości i wysokiej jakości w czasie przechowywania i transportu. Ochrona żywności przed działaniem temperatury, wilgocią czy wstrząsami w czasie jej przewożenia powinna być dokonywana z użyciem specjalnie do tego celu stworzonych opakowań.
Powyższe kryteria doskonale spełniają pudełka styropianowe Styromax. Ich konstrukcja jest lekka, higieniczna i tania. Pudełka te bardzo dobrze chronią produkty przed zgnieceniem, wpływem światła oraz zabezpieczają przed ulatnianiem się zapachu i wysychaniem. Dla utrzymania odpowiednich warunków przechowywania i transportu chłodzi się je za pomocą suchego lodu lub chłodzących wkładów żelowych. Działania te mają na celu ich izolację od szkodliwego wpływu temperatury z otoczenia, co ma znaczenia dla przeciwdziałania psuciu się produktów i zachowania ich przydatności do spożycia. Wśród opakowań styropianowych dostępne są także pojemniki wykonane z materiałów charakteryzujących się podwyższonymi parametrami termicznymi oraz o obniżonej chłonności wody.
Wszystkie pudełka posiadają stosowne atesty higieniczne oraz certyfikaty jakości zdrowotnej, potwierdzające ich bezpieczeństwo w stosowaniu w kontakcie z produktami spożywczymi.