Poznaj greckie sery – feta, kefalotyri, graviera to nie wszystko

Greckie sery są jednymi z najlepszych na świecie. To fakt! Wiele ich rodzajów i odmian zostało objętych ochroną na mocy przepisów Unii Europejskiej dotyczących chronionej nazwy pochodzenia (PDO). Oznacza to, że żaden inny kraj członkowski UE nie może używać nazwy danego sera i że sery te muszą spełniać ściśle określone normy dotyczące sposobu ich powstawania jak również miejsca pochodzenia. Niektóre z nich takie jak feta, kefalotyri czy graviera są nam dobrze znane i powszechne. Są również mniej znane jak kefalograviera lub metsovone.

Ser Feta

O tym serze słyszał każdy i w każdym zakątku świata. Najbardziej znany ser na świecie. Eksportowany do praktycznie każdego kraju. Wysoko ceniony za swoje odmiany od półmiękkich, półtwardych, łagodnych i ostrych.

Ser feta powstaje z minimum 70% mleka owczego. W 30% może być mieszany z mlekiem kozim. Niedozwolone jest używanie środków konserwujących czy koloryzujących. Często można również spotkać mieszankę 70/30 mleka owczego z mlekiem krowim. Jest to ser twarogowy o lekko lub słonym smaku.

Fetę stosuje się na wiele sposobów: w wypiekach, zapiekankach, mezethes, przystawkach, z owocami oraz jako ser stołowy

Ser Kefalotyri

Kefalotyri produkowany jest z mleka owczego oraz koziego. To twardy suchy ser o żółtawym kolorze. Ser powstaje ponad rok w tym procesie jest starzony co daje mu specyficzny, głęboki, silny smak i aromat.

Ser Graviera

Graviera jest jednym z najpopularniejszych serów w Grecji. Do jego wytworzenia używa się mleka koziego, owczego oraz mleka krowiego. W smaku jest słodszy od kefalotyri. Choć finalny smak jest mocno zależy od regionu, w którym się go produkuje. W każdej głowie sera graviera zapisana jest historia tego regionu, a nawet rodziny, która go stworzyła.

Sery takie jak Kefalotyri i Graviera świetnie nadają się do tarcia, smażenia, zapiekania, podawania jako mezethes, jako przystawki czy prosta przekąska.

Ser Kasseri

Kasseri jest jednym z niewielu żółtych serów, jakie można znaleźć w Grecji. To nie znaczy, że nie jest popularny! Jest jednym z najpopularniejszych serów stołowych! Nieco żylasty, ale miękki o świetnym łagodnym maślanym smaku.

Kasseri produkuje się głównie z mleka owczego i nie więcej niż 20% mleka koziego. Dojrzewa przez co najmniej cztery miesiące, aby osiągnąć charakterystyczną konsystencję i smak.

Ser Manouri

Manouri pokochali Polacy! Półmiękki ser, który występuje również pod nazwą monoypi. Jeżeli poszukujesz prawdziwego smaku Manouri szukaj tego z Tesalii, Macedonii Środkowej oraz Macedonii Zachodniej. Zgodnie z przepisami UE. Wytwarza się go z połączenia mleka lub śmietany z serwatką. Jego smak jest lekko cytrusowy, słodki, mleczny i bogaty.

To nie wszystkie Greckie sery

W naszym sklepie znajdziesz również inne sery. Miękie, Twarde, Słodkie, Kwaśne, Wytrawne i łagodne. Odwiedź nasz sklep i zobacz co mamy dla Ciebie. Zacznij z nami swoją przygodę. Z prawdziwymi greckimi serami.

Dodaj komentarz