Historia sera greckiego
Pierwsze wzmianki na temat greckiego sera możesz znaleźć już mitologii greckiej. Sztuka wyrobu greckiego sera została przekazana z pokolenia na pokolenie przez bogów Olimpu. Jedna z legend głosi, że prekursorem sera greckiego był jeden z cyklopów, który zajmował się hodowlą owiec. A ich mleko służyło mu właśnie do robienia greckiego sera. Ponadto, ser typu greckiego odkrył podczas swojej podróży Ulisses.
Rodzaje serów greckich
1. Ser feta
Jak wszyscy dobrze wiemy - najpopularniejszym serem greckim jest feta. Jest ona uznawana za jeden z najstarszych serów na świecie. Ser grecki feta jest więc, narodowym znakiem rozpoznawczym Grecji. Ser ten jest niezwykle charakterystyczny w smaku. Jest białym zwartym produktem spożywczym, pozbawionym skórki, za to o dość mocno słonym smaku. Ten grecki ser jest również bardzo kruchy, dobrze się topi w wysokiej temperaturze, więc idealnie nadaje się także do dań zarówno na zimno, jak i na ciepło.
2. Ser kasseri
Zaliczany jest on do serów twardych. Ma zwartą konsystencję, jest trochę gumowy i ostro-słono-słodkawy. Idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkich dań z makaronem (jest świetną alternatywą dla parmezanu). Ponadto, jest to ser, który dobrze się topi, więc można go zapiekać. A pokrojony w kostkę w formie koreczków, idealnie nadaje się na przystawkę czy zwykłą przekąskę.
3. Ser Halloumi
Halloumi to ser z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Zaliczany jest do serów półtwardych o dużej elastyczności. Ser halloumi można jeść świeży, smażony albo grillowany.
4. Ser Graviera i Kefalotiri
Ser Graviera warzony jest w Grecji, głównie na Krecie i jest lokalnym rarytasem. Smak tego greckiego sera jest bardzo bogaty, ponieważ łączy ze sobą smak słodki, pikantny i słony, z lekką nutką słodyczy. Z kolei ser Kefalotiri jest twardy, a jego receptura pochodzi sprzed kilku tysięcy lat. W początkowej fazie dojrzewania dość łagodny, z czasem staje się coraz bardziej pikantny. Można go stosować zamiast parmezanu.
5. Ser Manouri
Manouri to łagodny grecki ser z mleka owczego lub koziego. Jest bardzo delikatny w smaku, kremowy i ma lekko cytrynowy posmak. Idealnie sprawdza się w cukiernictwie.
6. Ser Anthotyros
Ser Anthotyros wytwarzany z mleka owczego, koziego, krowiego i serwatki. Jest serem półtwardym i suchym, a zarazem bardziej maślanym i wyraźnie słonawym. Nadaje się do dań na gorąco np.: spaghetti.
7. Biały ser kozi
Ser grecki kozi jest bardzo wyrazisty w smaku. Jest serem, który idealnie sprawdzi się zarówno w daniach na gorąco, jak i w roli dodatku np.: do sałatek.
Sery greckie - oferta
W naszym sklepie internetowym znajdziesz sery greckie z różnych regionów Grecji. U nas zakupisz między innymi: grecki ser feta, kozi, kasseri, Halloumi, Graviera i Kefalotiri, Manouri oraz Anthotyros. Zapraszamy na zakupy!