Greckie Przysmaki
Logotyp Uni Europejskiej
Nabiał sery i jogurty / Producent: Stathori

Graviera Akanthos

(1 opinia)

Graviera Akanthos to twardy ser z pasteryzowanego mleka koziego i owczego o orzechowym smaku. Idealny do sałatek, dań głównych i wypieków. Ser Akanthos to popularna przekąska z winem, miodem i orzechami. Ze względu na ręczną pracę przy tworzeniu, waga może nieznacznie się różnić, +/- 5%, ale zawsze gwarantujemy doskonały smak! Odkryj grecką tradycję już teraz.

Waga
21,99 zł
Sprawdź historię ceny
Dostępny produkt z innymi opcjami

Opis

Produkt greckiProdukt 100% naturalnyProdukt bez konserwantówProdukt bez dodatku eProdukt bez dodatku cukruBez GMOProdukt w plastikowym opakowaniu

Graviera Akanthos to twardy ser produkowany ze świeżego pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Powolne dojrzewanie graviery, ze względu na wielkość każdego kręgu, wymaga aż czterech miesięcy fermentacji pod naszą codzienną baczną uwagą w kontrolowanej wilgotności i temperaturze. Efektem jest intensywny, słodki smak. Jego nazwa pochodzi od nazwy miejsca starożytnego Akanthos (655 r. p.n.e.), które jest starożytną nazwą Ierissos, o której wspomina Tucydides

Twardy ser produkowany z pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Tłuszcz w suchej masie 40%, maksymalna zawartość wody 38%.

Co to jest ser graviera?

Graviera to rodzaj sera, który pochodzi z Grecji. Jest on wykonany z mleka koziego lub krowiego lub z mieszanki obu tych rodzajów mleka i ma charakterystyczny orzechowy smak. Graviera jest często stosowany w greckiej kuchni jako dodatek do sałatek, dań głównych oraz do pieczenia. Jest to również popularny ser do przystawek, takich jak ser z winem lub ser z miodem i orzechami.

Jak smakuje ser graviera?

Ser graviera ma charakterystyczny, lekko słony smak z nutą orzechową. Jego smak jest silniejszy niż w przypadku innych rodzajów sera, dlatego często jest używany w niewielkich ilościach jako dodatek do potraw, aby nadać im wyrazistego smaku. Może być również podawany jako osobny przysmak, np. w postaci plastrów sera podawanych z winem lub oliwą z oliwek. W zależności od indywidualnych preferencji, ser graviera może być bardziej lub mniej pikantny.

Jak jeść ser graviera?

Ser graviera jest bardzo uniwersalnym serem i może być używany do przygotowywania wielu różnych potraw. Może być podawany na ciepło lub na zimno i dodawany do sałatek, dań głównych, ciast oraz innych potraw. Jest często podawany jako dodatek do sałatek, takich jak sałata grecka z pomidorami, oliwkami i kaparami. Może być też dodawany do dań głównych, takich jak moussaka, czyli greckie danie z warzywami i mięsem mielonym zapiekane z serem feta. Może też być podawany jako przystawka w formie plastrów sera z miodem i orzechami.

Jakie dania greckie mogę przygotować z serem graviera?

Jeśli chcesz przygotować dania greckie z użyciem sera graviera, możesz wypróbować następujące przepisy:

  1. Moussaka - potrawa składająca się z warstw mięsa mielonego, bakłażanów i ziemniaków, przykrytych sosem beszamelowym i posypana serem graviera.

  2. Pastitsio - danie złożone z warstw makaronu, mięsa mielonego i beszamelu, posypanego serem graviera.

  3. Spanakopita - rodzaj greckiej pasty z ciasta filo, nadziewanej farszem z ricotty, szpinaku i sera graviera.

  4. Saganaki - plastry sera graviera panierowane i smażone na patelni, podawane z oliwą z oliwek i cytryną.

  5. Tyropita - rodzaj greckiej pasty z ciasta filo, nadziewanej farszem z sera graviera i ricotty.

  6. Salata Horiatiki - grecka sałatka jarzynowa z pomidorami, ogórkami, cebulą, papryką, oliwkami i serem graviera.

Ciekawostka! Czy wiesz, że ...

Jedną z ciekawostek dotyczących sera graviera jest to, że jest on produkowany zgodnie z tradycyjnymi metodami, które są stosowane w Grecji od wieków. Proces produkcji sera graviera zaczyna się od wyboru odpowiedniego mleka, które jest następnie pasteryzowane i mieszane z naturalnymi szczepami bakterii mlekowych. Następnie ser jest formowany i umieszczany w specjalnych koszach, aby umożliwić mu wytworzenie charakterystycznej skórki. Po około trzech miesiącach ser jest gotowy do spożycia.

Czy wiesz, że …

Ser graviera jest bardzo popularnym serem? Po fecie drugi co do popularności ser grecki!

Ser graviera jest bardzo popularny w Grecji i wśród osób, które lubią kuchnię grecką. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest często używany jako dodatek do sałatek, kanapek i dań głównych. Jego popularność rośnie również na innych rynkach, gdzie coraz więcej osób chce poznać smak i zapachy greckiej kuchni. Jest on dostępny w większości sklepów ze specjalistycznymi produktami spożywczymi, a także w wielu sklepach internetowych, oczywiście również u nas!

zawsze świeży nabiał

Czy ten opis był pomocny?

Szczegóły

Opakowanie
Vacuum, Plastikowe
Region pochodzenia
Chalkidiki
Rodzaj sera
Mieszany
Typ sera
Twardy
Kod produktu
SER-GRA-STA-LUZ-AKA-FOS
Producent
Stathori
EAN
2604841002360

Opinie

5
14
03
02
01
0
Natalia
- 13.10.2023, 12:08

Ser Akanthos

Twardy, kruchy, dość słony, bardzo dobry przysmak

Więcej z "Nabiał sery i jogurty"

Ser Graviera z Naxos 3KG
Ser Kefalotiri z Naxos 3 kg
Ser Halloumi 800g
Ser Halloumi 180 g
Ser Kozi Tempi BIO w zalewie 400 g
Zgłoś problem