Greckie Przysmaki
Logotyp Uni Europejskiej
Filtruj według
Cena
-
Rodzaj sera
Typ sera
Waga
Region pochodzenia
Opakowanie
Marka
Dostępność
Dopasowano 2 produktów z kategorii Ser Halloumi
Ser Halloumi 850g
Ser Halloumi 180 g
Pokazano 1-2 z 2 pozycji

Co to jest ser halloumi?

Halloumi to rodzaj sera, który pochodzi z Cypru. Jest on wykonany z mieszanki mleka koziego i krowiego i charakteryzuje się twardą konsystencją oraz lekko orzechowym smakiem. Halloumi jest często smażony lub grillowany i jest popularnym składnikiem w wielu potrawach kuchni cypryjskiej.

Jak smakuje ser halloumi?

Halloumi ma lekko orzechowy smak i twardą, chrupiącą konsystencję. Jest często smażony lub grillowany, dzięki czemu zyskuje lekko słonawy, lekko kremowy smak. Może być też dodawany do sałatek lub jako składnik kebabów. W zależności od tego, w jaki sposób jest przygotowywany, może mieć różne smaki.

Jak jeść ser halloumi?

Halloumi jest bardzo uniwersalnym serem i można go przygotować na wiele sposobów. Jest często smażony lub grillowany i podawany jako dodatek do sałatek lub jako składnik kebabów. Może być też podawany na ciepło jako przystawka lub dodawany do dań głównych, takich jak makaron z sosem pomidorowym lub warzywami. Można go też pokroić w cienkie plastry i podawać z winem lub piwem jako przekąskę. Jest to także popularny składnik w wielu potrawach kuchni cypryjskiej.

Jakie dania greckie mogę przygotować z serem halloumi?

  1. Sałata grecka z halloumi

  2. Grillowane plastry halloumi

  3. Kebab z halloumi

  4. Moussaka z halloumi

  5. Makaron z warzywami i sosem pomidorowym z halloumi

  6. Fasolka po bretońsku z halloumi

  7. Warzywa grillowane z halloumi

  8. Tosty z halloumi i pomidorami

  9. Placki ziemniaczane z halloumi i sosem tzatziki

  10. Naleśniki z halloumi i sosem pomidorowym.

Ciekawostka! Czy wiesz, że ...

Jedną ciekawostką na temat sera halloumi jest to, że jest on jednym z niewielu serów, które można smażyć bez rozpuszczania się. Jest to spowodowane tym, że zawiera on dużo białka kazeiny, które ma właściwości wiążące wodę i pozwala na smażenie sera na patelni bez rozpuszczania się. Dzięki temu jest on bardzo popularnym składnikiem w wielu potrawach kuchni cypryjskiej i greckiej.

Zgłoś problem