Ta szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka z fetą nie wymaga gotowania ani specjalnych umiejętności!
Feta to wspaniały ser ponieważ można go łatwo zamienić w uroczą przystawkę lub przekąskę. Kupuj całe kawałki fety, zamiast pokruszonych lub pokrojonych kawałków. Duży płat fety ma lepszy smak i duuużo lepiej się prezentuje na talerzu.
Do przyprawienia fety możesz użyć świeżych lub suszonych ziół (lub przypraw). Podawaj fetę z kromkami bagietki lub dowolnego ulubionego chleba, a także z oliwkami i wędlinami.
Użyj jednego lub kilku rodzajów ziół. Świeża pietruszka, tymianek i oregano świetnie pasują do tego sera. Jak również bazylia. W upalne dni eksperymentuj z niewielką ilością świeżej mięty lub koperku.
Pamiętaj, aby fetę przechowywać w lodówce z jej własną zalewą. Wtedy pozostanie długo świeża.
Składniki
- Ser feta – cały kawałek na porcję.
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin (oczywiście naszą oliwę ze wsi)
- 2 łyżki świeżych ziół (oregano, pietruszka, tymianek, mięta lub koper)
- Opcjonalnie: 1 łyżka płatków czerwonej papryki florinis
Teraz przyrządzamy! 😍
- Umieść fetę na średniej wielkości talerzu lub półmisku
- Fetę polej oliwą z oliwek
- Posyp fetę ziołami i płatkami czerwonej papryki
- Jeśli używasz świeżych ziół, możesz udekorować talerz pozostałymi gałązkami ziół.
- Podajemy z pokrojoną bagietką lub krakersami. Możesz na osobnych talerzykach podać oliwki, wędline, pomidorki i ogórka.
To wszystko! Pięknie, świeżo, smacznie i zdrowo! Takie właśnie przekąski kochamy!