cookies

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Dowiedz się więcej tutaj

Oliwa z oliwek niefiltrowana Koronida max 0.3% 1 l

43,99 zł
Brutto

Świeży zbiór 12/2019

Koroneiki uzyskuje się z odmiany oliwek zebranych w obszarze Kalamata i Koroni (52 km na południe od Kalamata), oliwki są ręcznie zbierane w okresie od listopada do grudnia, produkt tłoczony metodą na zimno (kwasowość <0,3%), K232, K270

Ilość
Dostępne wkrótce

  • Gwarancja prawdziwego smaku Gwarancja prawdziwego smaku
  • Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł
  • 14 Dniowe prawo zwrotu towaru 14 Dniowe prawo zwrotu towaru

Produkt greckiProdukt o kwasowości do 0.3%Produkt 100% naturalnyProdukt wegańskiBez GMOProdukt w szklanym opakowaniu

OLIWA Z OLIWEK Z NASZYCH WIEKOWYCH GAJÓW OLIWNYCH

Od odmiany oliwki Koroneiki. Nasze gaje oliwne znajdują się w Kalamata i w zatoce szerszego regionu Koroni, który jest nadmorskim miastem Mesenii. Znajdują się one 52 km na południowy zachód od Kalamaty, w tym nie nawadniane drzewa, zarówno dojrzałe, kilkusetletnie, jak i młode odmiany Koroneiki.

Uprawiane tradycyjnie na ziemi naszych przodków (nic nie jest przypadkowe, ponieważ odmiana ta wzięła swoją nazwę od małego nadmorskiego miasteczka), a mikroklimat stworzony w regionie z morską bryzą przechodzi przez nasze gaje oliwne i delikatny deszcz tworzą magiczną, idealną scenerię dla prawidłowego rozwoju drzew oliwnych.

Oliwki zbierane są ręcznie (bez stresowania drzewa) od listopada do grudnia, a oliwa z oliwek produkowana jest na zimno w temperaturze poniżej 27 stopni Celsjusza. W ten sposób uzyskuje się jedną z najlepszych greckich oliw z oliwek ze względu na skład gleby, warunki klimatyczne i zrównoważone techniki uprawy. Tłoczenie odbywa się tego samego dnia, a ugniatanie masy z oliwek do 30". W produkcie, który jest eksportowany, kwasowość wynosi 0,3 %, a K232, K270 itd. na najniższym poziomie, z bogatymi składnikami organoleptycznymi.

Oliwa ma głęboki, jasnozielony kolor i owocowy, słodko-gorzki smak. Pozostawia w gardle pikantne doznania i nutę różnych owoców, bogatych w zdrowotne polifenole, elaiokanthali i elaiasini (należy pamiętać, że środki Elaiokanthali i Elaiasini mają znaczną aktywność biologiczną. Przypisuje się im właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, kardioprotekcyjne i neuroprotekcyjne), a tym samym:

Jest to produkt o wysokiej wartości odżywczej, który został zaklasyfikowany do kategorii premium.

Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Bogactwo polifenoli, witaminy E, owocowy aromat i lekko pikantny smak sprawiają, że nasza oliwa jest nie tylko zwykłą oliwą z oliwek, ale również ziołowym suplementem, który jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia.

Codzienne spożywanie oliwy z oliwek wzmacnia obronę organizmu przed infekcjami wirusowymi i innymi chorobami, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i złego, chroni przed chorobami serca i może predysponować do obniżenia ciśnienia krwi i zapewnić ochronę przed zmarszczkami.

Stosowanie oliwy z oliwek na patelni jest zalecane w stosunku do każdej innej oliwy lub tłuszczu, ponieważ jest ona bardziej odporna na wysokie temperatury. Aby uzyskać maksymalne korzyści, zaleca się spożywanie jej na surowo i dodawanie jej pod koniec gotowania. Nadaje się do zdrowej diety, bogatej w jednonienasycone i bez cholesterolu, idealna do białego mięsa, grillowanej ryby, makaronu, zimnych sosów i warzyw.

Naszą przewagą konkurencyjną jest połączenie doskonałej jakości w naprawdę niskiej cenie, oferującej bezkonkurencyjną wartość.

Oliwa a zdrowie:

  1. Wiele chorób jest spowodowanych przez niekontrolowane jedzenie żywności zawierającej również nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze zwierzęce), które powodują miażdżycę tętnic i choroby sercowo-naczyniowe.

    Badania medyczne wykazały, że w krajach basenu Morza Śródziemnego, w szczególności Grecji, gdzie zużycie oleju z oliwek jest wysoka, ma mniej zdarzeń sercowo-naczyniowych niż w jakimkolwiek innym kraju na świecie.

    Poprzez zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zwiększenie spożycia oliwy z oliwek w naszej diecie, możemy osiągnąć idealne połączenie dla profilaktyki chorób śmiertelnych, takich jak miażdżyca tętnic i ataków serca.
  2. Ostatnie badania lekarskie wykazały, że oliwa z oliwek jest idealna dla potrzeb ciała ludzkiego, tworzy naturalne płyny wiążące,a tym samym łagodzi ból i dyskomfort w żółci (zgaga).
  3. Miliony ludzi na całym świecie cierpi z powodu problemów żołądkowych i chorób pokrewnych. Powodem są bardzo poważne owrzodzenia.
    Jak wiadomo, stosowanie oleju z oliwek w diecie jest korzystnym czynnikiem w funkcjonowaniu układu trawiennego, ponieważ olej utrzymuje niskie HCI? w naszym żołądku. Zatem, olej pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Jest również udowodnione, że spożywanie oliwy z oliwek w diecie pomaga:

  • W dobrej równowadze metabolizmu człowieka, prawidłowego rozwoju organizmu i kości.
  • Odpowiednie witaminy D dla organizmu. 

Oliwa z oliwek pomaga nam być zdrowym i czyni nasze życie przyjemniejszym. Wpisany przez Dimitrios Th. KREMASTINOS, profesor Kardiologii Uniwersytetu w Atenach, prezes greckiej College of Cardiology. Szereg badań doświadczalnych wykazał, że składnik oleju zawartego w oliwkach obniża poziom cholesterolu o 30-40%, a szereg wewnątrzkomórkowych mechanizmów działających zwiększa odporność serca, niedokrwienia komórek.

Region pochodzenia: Peloponez
OLI-KOR-1L-0.3-BUT
5200118390054

Opis

Pojemność
1 L
Kwasowość
0.3%
Opakowanie
Szklane

Specyficzne kody

Nowy produkt

Opinie

Napisz swoją opinię

Napisz swoją opinię

Twoja przeglądarka jest przestarzała!

Zaktualizuj swoją przeglądarkę, aby poprawnie wyświetlić tę stronę. Zaktualizuj przeglądarkę już teraz