Koroneiki uzyskuje się z odmiany oliwek zebranych w obszarze Kalamata i Koroni, (52 km na południe od Kalamata) oliwki są ręcznie zbierane w okresie od listopada do grudnia, produkt tłoczony metodą na zimno (kwasowość <0,3%), K232, K270
Ma głęboki, jasny zielony kolor i owocowy, słodko-gorzki smak, pikantny posmak podczas połykania, uczucie miękkich smaków z różnych owoców, bogaty w polifenole geioprostateftikes elaiokanthali i elaiasini.
Produkt o wysokiej wartości odżywczej, która jest klasyfikowana w kategorii premium.
Oliwa ta jest odpowiednia dla zdrowej diety bogatej w kwasy jednonienasycone i braku cholesterolu, idealne do białego mięsa, ryby z grilla, zimnych sosów do makaronów i sałatek, warzyw.
Oliwa a zdrowie:
Jest również udowodnione, że spożywanie oliwy z oliwek w diecie pomaga:
Oliwa z oliwek pomaga nam być zdrowym i czyni nasze życie przyjemniejszym. Wpisany przez Dimitrios Th. KREMASTINOS, profesor Kardiologii Uniwersytetu w Atenach, prezes greckiej College of Cardiology. Szereg badań doświadczalnych wykazał, że składnik oleju zawartego w oliwkach obniża poziom cholesterolu o 30-40%, a szereg wewnątrzkomórkowych mechanizmów działających zwiększa odporność serca, niedokrwienia komórek.
Od lat kupuję oliwę koronida
Greckie oliwy są według mnie najlepszymi oliwami na świecie. Koronida jest ze mną od wielu lat. Nigdy się na niej nie zawiodłem.