Koroneiki uzyskuje się z odmiany oliwek zebranych w obszarze Kalamata i Koroni, (52 km na południe od Kalamata) oliwki są ręcznie zbierane w okresie od listopada do grudnia, produkt tłoczony metodą na zimno (kwasowość <0,3%), K232, K270
Z NASZYCH WIEKOWYCH GAJÓW OLIWNYCH
Biologiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra 1L - ekologiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra pochodząca z oliwek odmiany Koroneiki, które rosną w regionie Kalamata i wokół zatoki na szerszym obszarze Koroni.
Uprawa ekologiczna odrzuca stosowanie syntetycznych substancji chemicznych, takich jak syntetyczne pestycydy, nawozy, pestycydy. W Europie rolnictwo ekologiczne jest zdefiniowane przez prawo, że komercyjne wykorzystanie terminu "organiczne" podlega kontroli rządu i państwa.
Praktyki stosowane w rolnictwie ekologicznym, takie jak mieszanie, nawożenie zielone, stosowanie obornika i pozostałości roślinnych (komposty), stosowanie alternatywnych preparatów ochrony roślin i odżywiania, stosowanie odmian lokalnych, dostosowanych do specyficznych warunków danego obszaru, wyłączenie stosowania organizacji zmodyfikowanych genetycznie (GMO) i produktów wytworzonych z GMO.
Nasze własne produkty ekologiczne są certyfikowane przez organizację DIO i spełniają maksymalne wymagania określone w przepisach prawa. Stosowane tu ekologiczne techniki uprawy, bardzo niska kwasowość oliwy z oliwek i bogata zawartość polifenoli sprawiają, że oliwa ta jest produktem o bardzo wysokiej jakości.
Ma ciemny, żywy zielony kolor i owocowy, słodko-gorzki smak, pikantne doznania w gardle, odrobinę miękkości w dotyku różnych owoców, bogaty w zdrowe polifenole ochronne, oleokantal i oleoceinę - produkt o wysokiej wartości odżywczej, należący do kategorii premium. Ma charakterystyczny ciemnozielony kolor odmian Koroneiki oraz pikantny smak i owoce, które identyfikują oleje z tego regionu.
Oliwa a zdrowie:
Jest również udowodnione, że spożywanie oliwy z oliwek w diecie pomaga:
Oliwa z oliwek pomaga nam być zdrowym i czyni nasze życie przyjemniejszym. Wpisany przez Dimitrios Th. KREMASTINOS, profesor Kardiologii Uniwersytetu w Atenach, prezes greckiej College of Cardiology. Szereg badań doświadczalnych wykazał, że składnik oleju zawartego w oliwkach obniża poziom cholesterolu o 30-40%, a szereg wewnątrzkomórkowych mechanizmów działających zwiększa odporność serca, niedokrwienia komórek.