Pozytywny wpływ oliwy z oliwek „ZE WSI” na zdrowie

Chociaż zdążyło już powstać wiele mitów na jej temat, prawdziwa oliwa z oliwek szybko broni się przed każdym z nich. Pomimo wielu ataków w jej stronę, ona wciąż jest nazywana śródziemnomorskim eliksirem młodości przez dietetyków i specjalistów od żywienia. Co jest takiego w oliwie, że znajduje się w kuchni niemalże każdego Europejczyka? Oprócz wyjątkowego smaku wyróżnia ją również to, że jest źródłem szeregu ważnych wartości odżywczych. Dzisiaj pragniemy przedstawić Państwu najważniejsze informacje o pozytywnym wpływie oliwy z oliwek na zdrowie. Nasz artykuł dotyczył będzie naszej oliwy „Ze Wsi”, która wyróżnia się na tle innych produktów tego typu miedzy innymi tradycyjnym sposobem wytwarzania.

Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?

Prawdziwa oliwa z oliwek bez zbędnych dodatków, która jest tłoczona już w ciągu 24 godzin od zbiorów (jak nasza oliwa „Ze Wsi”) to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Z tego powodu powinna ona znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka – oczywiście w odpowiedniej ilości.

Śródziemnomorski eliksir młodości to przede wszystkim źródło wielo- oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak wiadomo, związki te odpowiadają za prawidłową pracę jednych z najważniejszych narządów ludzkiego organizmu – mózgu oraz serca. Dostarczanie kwasów tłuszczowych w swojej diecie wzmacnia serce, poprawia koncentrację i pamięć, a także wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka. Właśnie dlatego oliwa z oliwek nazywana jest źródłem tzw. „zdrowych tłuszczów”.

Oprócz kwasów tłuszczowych, oliwa z oliwek jest również wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy, nazywanych inaczej antyoksydantami. Związki te odpowiadają za usuwanie z ludzkiego organizmu nadmiaru wolnych rodników i tym samym hamowanie rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia.

Trzecim filarem wartości odżywczych, które dostarcza dobra oliwa z oliwek są witaminy. Osoba spożywająca regularnie produkt tego typu dba o podaż witamin: K, D, E oraz A.

Dodatkowe korzyści płynące ze spożywania oliwy

Oprócz tego, że oliwa z oliwek jest doskonałym źródłem kwasów nienasyconych, przeciwutleniaczy oraz wielu witamin, istnieje również szereg innych korzyści płynących z jej spożywania. Jeżeli jesteś na diecie i szukasz sposobów na poprawę swojego metabolizmu, koniecznie musisz zadbać o obecność oliwy z oliwek w swoim codziennym jadłospisie. Pomimo tego, że jest ona tłuszczem, zdecydowanie nie warto jej unikać nawet podczas diety. Co więcej – będzie ona zdecydowanie lepszym wyborem niż np. olej kokosowy.

Ponadto spożywanie oliwy pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo produkt ten pomaga obniżać ciśnienie krwi.

Czy znasz inny produkt, który miałby tak pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie? Niefiltrowaną oliwę w oliwek w wersji łagodnej 0.3% znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Nie czekaj i zrób u nas zakupy, by już za chwilę mieć w swojej spiżarni produkt, który dostarcza wielu korzyści zdrowotnych, a jednocześnie spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy kulinarnych.

Dodaj komentarz