Chałwa zwykle zrobiona jest z tahini (pasta sezamowa) lub innych maseł orzechowych, takich jak masło z nasion słonecznika. Jego podstawowym składnikiem jest masło orzechowe i cukier. Chałwa może być również produkowana na bazie różnych innych składników, w tym fasoli, soczewicy i warzyw, takich jak marchew, dynia czy bataty
W zależności od składu, chałwy wegańskie należy przechowywać w lodówce po otwarciu. Chałwy z tahini można trzymać po za lodówką do 4-6 miesięcy
Nie, mrożenie uszkodzi delikatną, łuszczącą się konsytencję
Zmieszaj kawałki chałwy ze słodkimi produktami spożywczymi, takimi jak owoce, lody lub pieczywo, aby uzyskać wyjątkowo słodki produkt.
1. Jeśli chcesz nadać nową nutę zdrowej przekąsce, spróbuj dodać odrobinę halvy do plasterków bananów i truskawek.
2. Rozdrobniona halva stanowi doskonałą polewę do lodów.
3. Posypać halwę na wierzch wypieków.
Chociaż wiele osób uważa, że chałwa pochodzi z Indii, eksperci tacy jak Alan Davidson z The Oxford Companion to Food twierdzą, że halva jest wynalazkiem arabskim. Nazwa „halva” pochodzi od „hulw”, arabskiego słowa „słodki”.