Greckie Przysmaki

Lista produktów marki Nestor

TERROIR MESSINII

Winorośl na Mesenii jest obecna od dawna. Rozpoczęła się 3 tysiące lat temu i nadal trwa. Wspominając o prowincji Pylia, Homer zauważa, że "obfituje ona w winnice". Z kolei Pauzaniasz podkreśla, że kiedy Dionizos po raz pierwszy skosztował wina produkowanego w Messenii, wykrzyknął "Evoi!", co w luźnym tłumaczeniu oznacza "na zdrowie". W tym momencie musimy cofnąć się o 115 lat, do obszaru Yalova, miejsca, które miejscowi słusznie nazywają "messeńską matką winnic", ponieważ było to centrum wiodących greckich winiarni. W tamtych czasach podróżowanie drogą było niebezpieczne, ponieważ większość istniejącej sieci dróg była w stanie ruiny. W rezultacie transport rodzynek i win produkowanych w prefekturze Mesenii był zadaniem prawie niemożliwym do wykonania i trudnym do sfinansowania. Sensowne było skoncentrowanie produkcji w rejonie Yalova, ponieważ osłonięte zatoki Navarino i Molos w pobliżu, wraz ze szlakami morskimi, które miały tam swój początek, oferowały bezpieczny transport produktów winiarskich z tego obszaru. Ponieważ winnice w Mesenii zawsze odgrywały decydującą rolę w uprawie odmian, które dawały rodzynki i wino, było tylko kwestią czasu, kiedy stanie się ona centrum uprawy winorośli i produkcji wina, do którego zwracała się reszta Peloponezu i Grecji, jeśli chodzi o krajowe spożycie winogron stołowych i eksport do Europy. Eksport wzrósł i stał się jeszcze bardziej opłacalny po tym, jak europejskie winnice ucierpiały z powodu ataku filoksery. W rzeczywistości, w XIX wieku rodzynki stały się głównym produktem eksportowym Grecji. Głównym produktem pochodzącym z korynckich porzeczek było wino rodzynkowe, które miało wysoką zawartość alkoholu, było nieco gorszej jakości i miało przystępną cenę. Jednym z najbardziej historycznych momentów winnicy Messinia była rewolta porzeczkowa z 1935 roku. Niesprawiedliwe przepisy, które w tamtym czasie ciążyły nad producentami porzeczek, dzieląc ich na tych, którzy produkowali porzeczki niskiej jakości i tych, którzy produkowali porzeczki wysokiej jakości, spowodowały, że producenci zbuntowali się, starając się utrzymać zrównoważoną produkcję i handel korynckimi porzeczkami. Bunt ten miał jednak raczej fatalne skutki dla producentów porzeczek z tego obszaru. W 1954 r. 800 plantatorów winorośli z Mesenii połączyło siły i założyło "Spółdzielnię rolniczo-winiarską Nestor". Jej zadaniem było gromadzenie, standaryzacja i sprzedaż winogron wyprodukowanych w całej Mesenii. Kilkadziesiąt lat później, w 1980 roku, korzystając z programu dofinansowania, winiarze postanowili wzbogacić lokalne winnice o międzynarodowe odmiany, sprowadzając do Grecji Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Zaczęto również uprawiać takie odmiany jak Grenache Rouge, Grenache Blanc, Cabernet Frame, Merlot i Tempranillo. W swojej spółdzielczej formie winnica Messinia prezentowała lokalne odmiany takie jak Fileri i Messinia Roditis. Obecnie, oprócz lokalnego wina PGI Messinia (lokalne wino Messinii), do win PGI należą PGI Trifylia (lokalne wino Trifylia) oraz PGI Pylia (lokalne wino Pylia).

Dopasowano 8 produktów z kategorii Lista produktów marki Nestor
Wino Różowe Wytrawne FILERI ROSÉ 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Wino Różowe Wytrawne AVARINO ROSÉ 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Wino Białe Wytrawne FILERI WHITE 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Wino Czerwone Wytrawne AVARINO RED 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Wino Białe Wytrawne Avarino White Dry 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Wino Białe Półsłodkie AVARINO SEMI SWEET WHITE 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Wino Czerwone Półsłodkie AVARINO SEMI SWEET RED 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Wino Różowe Półsłodkie AVARINO SEMI SWEET ROSÉ 750ml
Dostępny tylko stacjonarnie
Pokazano 1-8 z 8 pozycji
Sklep przyjmuje płatności Płatności PayU , Płatności PayPal oraz przelewy bankowe.
Płatność za pomocą karty kredytowej
© 2021 - GreeceCompany - właściciel sklepu Greckie Przysmaki powered by Yellowgray