Greckie Przysmaki
Filtruj według
Dopasowano 11 produktów z kategorii Nestor

Winiarnia - Winiarnia Nestor

NASZA LOKALIZACJA

Winiarnia Nestor położona jest w Pyrgos Trifylias, jednym z najbardziej obfitych obszarów południowo-zachodniej Mesenii, pośród winnic i gajów oliwnych. Położona jest na północ od Zatoki Navarino, zaledwie kilka kilometrów od starożytnego pałacu króla Nestora, a jej okolice uważane są za jedno z najbardziej historycznych miejsc w Mesenii. Z naszych obiektów rozciąga się widok na Zatokę Navarino, skąd szlaki morskie prowadziły produkcję wina i porzeczek z Peloponezu do Europy. Warunki klimatyczne i glebowe panujące na tym terenie stworzyły idealne środowisko do uprawy winorośli, dzięki któremu produkcja wina osiąga coraz wyższy poziom.

TERROIR MESSINII

Winorośl na Mesenii jest obecna od dawna. Rozpoczęła się 3 tysiące lat temu i nadal trwa. Wspominając o prowincji Pylia, Homer zauważa, że "obfituje ona w winnice". Z kolei Pauzaniasz podkreśla, że kiedy Dionizos po raz pierwszy skosztował wina produkowanego w Messenii, wykrzyknął "Evoi!", co w luźnym tłumaczeniu oznacza "na zdrowie". W tym momencie musimy cofnąć się o 115 lat, do obszaru Yalova, miejsca, które miejscowi słusznie nazywają "messeńską matką winnic", ponieważ było to centrum wiodących greckich winiarni. W tamtych czasach podróżowanie drogą było niebezpieczne, ponieważ większość istniejącej sieci dróg była w stanie ruiny. W rezultacie transport rodzynek i win produkowanych w prefekturze Mesenii był zadaniem prawie niemożliwym do wykonania i trudnym do sfinansowania. Sensowne było skoncentrowanie produkcji w rejonie Yalova, ponieważ osłonięte zatoki Navarino i Molos w pobliżu, wraz ze szlakami morskimi, które miały tam swój początek, oferowały bezpieczny transport produktów winiarskich z tego obszaru. Ponieważ winnice w Mesenii zawsze odgrywały decydującą rolę w uprawie odmian, które dawały rodzynki i wino, było tylko kwestią czasu, kiedy stanie się ona centrum uprawy winorośli i produkcji wina, do którego zwracała się reszta Peloponezu i Grecji, jeśli chodzi o krajowe spożycie winogron stołowych i eksport do Europy. Eksport wzrósł i stał się jeszcze bardziej opłacalny po tym, jak europejskie winnice ucierpiały z powodu ataku filoksery. W rzeczywistości, w XIX wieku rodzynki stały się głównym produktem eksportowym Grecji. Głównym produktem pochodzącym z korynckich porzeczek było wino rodzynkowe, które miało wysoką zawartość alkoholu, było nieco gorszej jakości i miało przystępną cenę. Jednym z najbardziej historycznych momentów winnicy Messinia była rewolta porzeczkowa z 1935 roku. Niesprawiedliwe przepisy, które w tamtym czasie ciążyły nad producentami porzeczek, dzieląc ich na tych, którzy produkowali porzeczki niskiej jakości i tych, którzy produkowali porzeczki wysokiej jakości, spowodowały, że producenci zbuntowali się, starając się utrzymać zrównoważoną produkcję i handel korynckimi porzeczkami. Bunt ten miał jednak raczej fatalne skutki dla producentów porzeczek z tego obszaru. W 1954 r. 800 plantatorów winorośli z Mesenii połączyło siły i założyło "Spółdzielnię rolniczo-winiarską Nestor". Jej zadaniem było gromadzenie, standaryzacja i sprzedaż winogron wyprodukowanych w całej Mesenii. Kilkadziesiąt lat później, w 1980 roku, korzystając z programu dofinansowania, winiarze postanowili wzbogacić lokalne winnice o międzynarodowe odmiany, sprowadzając do Grecji Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Zaczęto również uprawiać takie odmiany jak Grenache Rouge, Grenache Blanc, Cabernet Frame, Merlot i Tempranillo. W swojej spółdzielczej formie winnica Messinia prezentowała lokalne odmiany takie jak Fileri i Messinia Roditis. Obecnie, oprócz lokalnego wina PGI Messinia (lokalne wino Messinii), do win PGI należą PGI Trifylia (lokalne wino Trifylia) oraz PGI Pylia (lokalne wino Pylia).

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Polityka prywatności