Wyśmienite Czerwone półsłodkie wino.
Typ wina: Czerwone wino półsłodkie
Odmiana: Agiorgitiko 50% - Muscat 20% - Merlot 30%
Obszar: Z wybranych winnic w Koryntii i Achai
Wysokość: 250 - 450m.
Winifikacja: "Late harvest" wino, którego przejrzałe winogrona zbierane są, gdy cukry miały więcej czasu na zebranie i rozwinięcie słodszego smaku. Metoda produkcji czerwonego wina klasycznego.
Cechy sensoryczne: Intensywny purpurowy kolor. To półsłodkie czerwone wino ma piękne owocowe nuty dojrzałej wiśni i jeżyn. Na podniebieniu jest miękkie i dobrze zbalansowane, a słodycz w doskonałej harmonii z kwasowością.
Sugestie dotyczące przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu z dala od bezpośredniego światła.
Sugestie dotyczące podawania: Czekolada, tarta z czarnych owoców.
Podawać w temperaturze: 10° C - 12° C.
Zawartość alkoholu: 11,5%.
MERLOT
Pochodzący z Bordeaux we Francji, uprawiany jest w większości winnic zarówno w północnej jak i południowej Grecji. Daje wina o głębokiej, czerwonej, niemal niebiesko-czarnej barwie. Znane jest z dużej intensywności aromatycznej, w której dominują ciemne, czerwone owoce, takie jak czarna wiśnia, leśne jagody i soczyste śliwki. Dzięki bogatemu owocowemu smakowi z miękkimi taninami, których harmonijna równowaga na napiętej linie owoców nie pozostaje niezauważona, Merlot daje wina, które zasługują na dojrzewanie w barrique z francuskiego dębu.