GEOTHERMIKI HELLAS to innowacyjne przedsiębiorstwo, zajmujące się produkcją podstawową, suszeniem i przetwarzaniem najlepszych owoców i warzyw greckiej ziemi.
Nasze obiekty znajdują się w Neo Erasmio, w prefekturze Xanthi, w samym sercu Delty Rzeki Nestos; jest to obszar o szczególnym pięknie przyrody (Natura 2000), z bogatymi i żyznymi gruntami ornymi. Ponadto, ten specyficzny obszar wyróżnia się bogatym potencjałem energetycznym podglebia w postaci energii geotermalnej.
Kierując się naszą miłością i szacunkiem dla środowiska i zasobów naturalnych, wykorzystujemy energię geotermalną w sposób zrównoważony do łagodnego suszenia produktów rolnych.
Co robimy
Posiadamy suszarnie tunelowe, które pracują na powietrzu o niskiej temperaturze, gdzie suszymy drobne owoce i warzywa, jednocześnie minimalizując nasz wpływ na środowisko dzięki "czystej" energii, którą wykorzystujemy.
Surowiec najwyższej jakości jest niezbędny, ale to nie wystarczy do produkcji suszonych produktów i składników o bogatym smaku. Metoda suszenia jest katalizatorem, ponieważ musi chronić i wydobywać smak i aromat produktu wyjściowego.
W GEOTHERMIKI HELLAS posiadamy wysoce dynamiczne suszarnie tunelowe, które osuszają produkty za pomocą niskotemperaturowego prądu gorącego powietrza. Łagodne i kontrolowane warunki suszenia znacznie ułatwiają produkcję wyrobów najwyższej jakości.
Naszym celem jest produkcja wysokiej jakości produktów, które zachowują swoje właściwości odżywcze, swój smak i naturalny aromat. Dlatego unikamy dodawania środków konserwujących, zarówno chemicznych jak i naturalnych, takich jak cukier czy nadmierna ilość soli.
W ramach produkcji zdrowych i bezpiecznych suszonych produktów i składników, prowadzimy proces produkcji i pakowania zgodnie z normą ISO 22000.
Najważniejsze zalety naszej metody suszenia:
Dzięki niskiej i stabilnej temperaturze suszenia (< 55C) nie występuje szok termiczny.
Powietrze używane do suszenia nie jest poddawane recyklingowi, dzięki czemu produkty są zawsze suszone świeżym i czystym powietrzem o niskiej wilgotności.
Suszenie odbywa się w kontrolowanych warunkach, w zamkniętym i chronionym środowisku, gdzie zapobiega się kontaktowi owoców z czynnikami zewnętrznymi, takimi jak owady lub kurz.
NASZE PRODUKTY
W GEOTHERMIKI HELLAS prowadzimy działalność w zakresie suszenia najważniejszych owoców i warzyw diety śródziemnomorskiej. Oferujemy najlepsze suszone produkty w następujących kategoriach: