Drobno mielone oliwki Chalkidiki, suszone za pomocą energii geotermalnej.
Bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów, wapnia, magnezu,
potasu, sodu. Zawiera znaczne ilości witaminy A i karotenoidów oraz niewielkie ilości witamin B1, B6 i B12.
Przyprawy “Dodaj Smaku” to idealny dodatek do kuchni, są to przyprawy naturalne i bardzo aromatyczne.
Odpowiednie dla wegan, nie zawierają również cukru i glutenu.
Składniki: Suszone drylowane oliwki chalkidiki 98%, sól 2%
Firma Geothermiki Hellas używa energii geotermalenej do suszenia swoich produktów. Powietrze jest podgrzewane do temperatury 55-58°C przez płyny geotermalne (z odwiertu o głębokości 300 metrów).
Metoda ta, dzięki swoim szczególnym właściwościom termodynamicznym:
-pozwala uniknąć szoku termicznego, który wpływa na strukturę komórkową suszonego produktu
-zachowuje oryginalny kolor owoców
-zachowuje intensywny naturalny smak
-nie dodaje się soli ani konserwantów
Stosowanie metody geotermalnej minimalizuje niekorzystny wpływ na środowisko naturalne!
Jeden słoik to odpowiednik 3,5kg świeżych oliwek Chalkidiki.
Dla mnie bardzo niespotykana rzecz
Suszone oliwki w proszku były dla mnie początkowo nie do przyjęcia. Za poradą sprzedawcy w sklepie wykorzystałam ją w sezonowaniu sałatek, coś pysznego. Powiecie jeszcze do czego warto jej użyć?