Tymianek jest charakterystyczną przyprawą kuchni greckiej. Ma intensywny aromat i nieco gorzkawy smak. Dlatego należy stosować go z umiarem. W kuchni wykorzystuje się zarówno świeże, jak i suszone zielone części tymianku. Suszony ma jednak znacznie silniejszy aromat od świeżego. Doskonale komponuje się z innymi ziołami: rozmarynem, szałwią, a także liściem laurowym, pietruszką, cebulą i czosnkiem.
Jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. Używa się go do przyprawiania mięs (głównie ciemnych): wołowiny, dziczyzny, baraniny, królika, ale także drobiu i ryb. Tymianek znakomicie komponuje się z potrawami z roślin strączkowych. Szczypta tej przyprawy dodana do zupy fasolowej, grochówki czy fasolki po bretońsku znacznie podniesie smak tych potraw. Tymianek polecany jest także do pieczonych ziemniaków, sosów, zup i gulaszy. Podnosi smak pasztetów i farszów mięsnych. Używa się go także do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków.
Tymianek usuwa specyficzny zapach morskich ryb. Dlatego przed pieczeniem ryby w całości wskazane jest dodanie do środka gałązki świeżego lub szczypty suszonego tymianku. Filety z morskich ryb warto natomiast natrzeć tymiankiem i melisą.Tymianek jest niezastąpioną przyprawą do potraw tłustych i ciężkostrawnych
Świetna czysta przyprawa
W mojej kuchni najważniejsza jest czystość produktu. Produkt musi być w stu procentach naturalny i zawierać tylko ten produkt. Bez żadnych dodatków chemicznych czy smakowych. Ten tymianek taki jest. W stu procentach tymianek, który jest bardzo aromatyczny!
Lepsze niż z marketu
Faktycznie bardzo aromatyczny - nie rozumiem Pani Karolino, dlaczego miało by to być powodem tak niskiego oceniania produktu. Produkt świetny! Dużo lepsze niż prymatu
Zepsułam danie przyprawą masakra
za bardzo aromatyczna niestety, ale zepsułam jedzenie