Drobno mielona pikantna papryka Chili, suszona za pomocą naturalnej energii geotermalnej.
Przyprawy “Dodaj Smaku” to idealny dodatek do kuchni, są to przyprawy naturalne i bardzo aromatyczne.
Odpowiednie dla wegan, nie zawierają również cukru i glutenu.
Składniki: Suszona papryka Chili
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Energia 1067 kJ/ 255 kcal, Tłuszcz 5,1 g w tym nasycone 0,85 g, Węglowodany 53,55 g
w tym cukry 29,75 g, Błonnik 23,8 g, Białko 11,05 g, Sól 0 g.
Firma Geothermiki Hellas używa energii geotermalenej do suszenia swoich produktów. Powietrze jest podgrzewane do temperatury 55-58°C przez płyny geotermalne (z odwiertu o głębokości 300 metrów).
Metoda ta, dzięki swoim szczególnym właściwościom termodynamicznym:
-pozwala uniknąć szoku termicznego, który wpływa na strukturę komórkową suszonego produktu
-zachowuje oryginalny kolor owoców
-zachowuje intensywny naturalny smak
-nie dodaje się soli ani konserwantów
Stosowanie metody geotermalnej minimalizuje niekorzystny wpływ na środowisko naturalne!
Umami!
W mojej opini to jedna z przypraw która ma umami. Wykorzystywałam już ją do sezonowania ogórków w sosie sojowym, do mięs, do polskiego bigosu, do sezonowania mięsa na grilla i do posypywania kanapki. Cudowna rzecz. Chyba suszenie geotermalne wyciąga z niej wszystkie smaki i je uwydatnia. Ciekawa propozycja.