Grecka pasta puttanesca

Poznaj przepis na grecką pastę puttanesca według North Evia.

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 10 filetów sardynek w sosie własnym
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 15 pestek oliwek Kalamata, przekrojonych na pół
  • 1 i 1/2 łyżki kaparów w sosie własnym
  • 1 słoik pomidorów krojonych w kostkę
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanego natki pietruszki
  • sól, pieprz mielony
  • 70 g zmielonego sera Pecorino Romano

Przygotowanie:

  1. Gotuj spaghetti „al dente” w osolonej wodzie i wyjmij garnek z ognia 4 minuty przed końcem czasu gotowania wskazanego na opakowaniu.
  2. Jednocześnie podsmaż na głębokiej patelni oliwę z oliwek, czosnek, sardynki i chili, mieszając, aż czosnek zbrązowieje.
  3. Dodaj kapary i oliwki, a następnie pomidory krojone w kostkę, pomidory koktajlowe przekrojone na pół, sól i pieprz, i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się dobrze połączy.
  4. Przełóż spaghetti na patelnię wraz z jedną szklanką wody, w której się gotowały, i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż dobrze się połączą z sosem, dodając jednocześnie połowę sera Pecorino.
  5. Podawaj posypując resztą sera Pecorino.

Smacznego!

Dodaj komentarz