Poznaj przepis na grecką pastę puttanesca według North Evia.
Składniki:
- 500 g spaghetti
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 10 filetów sardynek w sosie własnym
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 15 pestek oliwek Kalamata, przekrojonych na pół
- 1 i 1/2 łyżki kaparów w sosie własnym
- 1 słoik pomidorów krojonych w kostkę
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka posiekanego natki pietruszki
- sól, pieprz mielony
- 70 g zmielonego sera Pecorino Romano
Przygotowanie:
- Gotuj spaghetti „al dente” w osolonej wodzie i wyjmij garnek z ognia 4 minuty przed końcem czasu gotowania wskazanego na opakowaniu.
- Jednocześnie podsmaż na głębokiej patelni oliwę z oliwek, czosnek, sardynki i chili, mieszając, aż czosnek zbrązowieje.
- Dodaj kapary i oliwki, a następnie pomidory krojone w kostkę, pomidory koktajlowe przekrojone na pół, sól i pieprz, i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się dobrze połączy.
- Przełóż spaghetti na patelnię wraz z jedną szklanką wody, w której się gotowały, i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż dobrze się połączą z sosem, dodając jednocześnie połowę sera Pecorino.
- Podawaj posypując resztą sera Pecorino.
Smacznego!