NICOISE-SALAD-1024x597

Grecka sałatka nissua

Sałatka nissua według marki North Evia

Składniki:

  • 200 g gotowanych świeżych fasolek
  • 2 pomidory pokrojone w kawałki
  • 5-6 delikatnych liści sałaty francuskiej
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 4-5 filetów sardynek w sosie własnym
  • 2 małe gotowane ziemniaki
  • 1 żółta papryka pokrojona w drobne kawałki

Do vinegretu:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Sałatę pokrój na duże kawałki i umieść w misce.
  2. Dodaj fasolki przekrojone na pół, pomidory, tuńczyka (dobrze odsączonego), ziemniaki pokrojone w plastry, paprykę oraz posyp solą i pieprzem.
  3. Przygotuj vinegret mieszając wszystkie składniki w blenderze.
  4. Bezpośrednio przed podaniem dodaj sardynki i polej całość vinegretem.

Smacznego!