cookies

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Dowiedz się więcej tutaj

Śródziemnomorskie pasty z oliwek

Aktywne filtry

Ach, kto nie zna zdrowotnego wpływu na organizm kuchni śródziemnomorskiej…swoją lekkością i bogactwem ziół, wyborem past z oliwek, oliwy i świeżych warzyw posiada zbawienny wpływ na układ krążenia. W zależności od regionu napotykana kuchnia śródziemnomorska będzie odmienna. Inaczej będą przyrządzane potrawy tureckie inaczej greckie czy hiszpańskie i włoskie. Kuchnia hiszpańska oczaruje nas tapas czyli przekąskami. Małe kanapeczki ułożone na półmiskach zachwycą grą kolorów. Podawane są na ciepło i zimno, najczęściej do napojów, w tym alkoholowych. Greckie i tureckie Mezedes będą odpowiednikiem tapas. Najczęściej są podawane do wódki lub spożywane pomiędzy posiłkami. Wariantów i sposobów łączenia składników jest mnóstwo. W Turcji meze spróbujemy z białym serem czy grillowanym bakłażanem, a w Grecji nawet z grillowaną ośmiornicą.  Oprócz małych kanapek tradycją jest podanie w małych miseczkach wybranych produktów pokrojonych na kawałki. Można łączyć je według upodobania podniebienia. Warto kuchnię śródziemnomorską wprowadzić do naszej przestrzeni kulinarnej. Pasta z zielonych i czarnych oliwek doskonale połączy się z grzankami czy bagietką.

Twoja przeglądarka jest przestarzała!

Zaktualizuj swoją przeglądarkę, aby poprawnie wyświetlić tę stronę. Zaktualizuj przeglądarkę już teraz