Sałatka grecka, czyli jak szybko przenieść się do słonecznej Grecji!
Będąc niegdyś w Atenach miałam okazję spróbować prawdziwej sałatki greckiej, która smakowała o niebo lepiej niż te serwowane w Polsce. Co więcej, wtedy myślałam, że to urok wakacji oraz tamtejszych składników, którego nie można odtworzyć w domu. Jakże się myliłam!
Teraz już wiem, że sekretem prawdziwej sałatki greckiej jest dobrej jakości oliwa z oliwek i ser feta ❤️ Dzięki @greckieprzysmaki miałam okazję odtworzyć prawdziwą sałatkę grecką w domowym zaciszu, zimą i podczas pandemii!
Użyłam oliwy z oliwek „ZE WSI”, wytwarzanej z oliwek odmiany koroneiki tłoczonych na zimno, pochodzących z 300-letnich drzew 😮 Wybrałam oliwę łagodną o maksymalnej kwasowości 0.3%, która wyróżnia się zarówno smakowo jak i zapachowo spośród dotychczas przeze mnie testowanych oliw
SKŁADNIKI
- dwa plastry prawdziwego sera feta (200 g) od Greckie Przysmaki
- 2 mniejsze pomidorki* (100 g)
- ½ szklanki czarnych oliwek (60 g**)
- ogórek zielony*** (210 g)
- ¼ czerwonej cebuli (30 g)
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek “ZE WSI” (20 g) od Greckie Przysmaki
* można użyć pomidorów koktajlowych
** użyłam akurat oliwek bez pestek
*** można użyć ogórków gruntowych
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości lub naszego upodobania.
- Następnie ogórka kroimy na grube plasterki lub półksiężyce, w zależności od jego wielkości. Opcjonalnie można go również obrać.
- Cebulę kroimy w piórka, a oliwki odsączamy z zalewy.
- Składniki rozdzielamy na dwie miski, a następnie lekko mieszamy.
- Na wierzchu układamy plaster sera feta, posypujemy oregano i polewamy oliwą z oliwek.
- Opcjonalnie sałatkę można również posolić, jednakże prawdziwy ser feta zwykle jest wystarczająco słony.
Sałatkę grecką podajemy od razu po przygotowaniu, lub krótko przechowujemy w lodówce.
Koniecznie odwiedź stronę Wegeprzepis.pl po więcej świetnych przepisów