Składniki
- Garść liści ulubionej sałaty (może być też szpinak, rukola, itp)
- 2 upieczone w całości nieduże buraczki pokornie w kostkę (umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach)
- Kawałek fety (około 70-100g)
- Kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- Pół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- Oliwki kalamata
- Kapary
- Oliwa ZE WSI łagodna od @greckieprzysmaki (wg upodobań, choć ja oliwy nie żałuję, ona nadaje takim sałatkom smak, daję solidny chlust)
- Ocet balsamiczny lub winny (1 łyżka)
- Suszone oregano (około 0,5 łyżeczki)
- Opcjonalnie sól i pieprz wg upodobań
Przepis
Wszystkie składniki układamy na talerzu, zaczynamy od sałaty, potem buraczki, pomidory. Plaster fety. Oliwki, cebula, kapary. Posypujemy oregano.
Na koniec dobra oliwa i balsamico.
Smacznego! 💚
O autorze
Mam na imię Joanna. Prowadzę na Instagramie profil kulinarny Vegedobre, gdzie z przyjemnością dzielę się przepisami na moje ulubione potrawy. Gotuję prosto, z dobrej jakości składników, lubię potrawy szybkie i zdrowe.
Moje ulubione smaki to kuchnie śródziemnomorza. Szczególnie grecka, turecka i włoska. Znajduję tam mnóstwo inspiracji do przygotowywania bezmięsnych, wartościowych i smacznych potraw.
W kuchni śródziemnomorskiej powszechnie używana jest oliwa. To jest jeden z produktów, który muszę mieć w domu zawsze.
Oliwa Ze Wsi ma tu wyjątkowe miejsce. Ze względu na łagodny, acz wyrazisty smak jest doskonałym dodatkiem do sałatek i makaronów.
A co dla mnie najważniejsze – świetnie smakuje z odrobiną octu balsamicznego jako przystawka do maczania pieczywa. Czasami naprawdę nie potrzeba wiele. Dobra oliwa i dobry chleb. I jeszcze wino, najlepiej w towarzystwie przyjaciół.