Sałatka z buraków i fety autorstwa Pani Joanny z Vegedobre z wykorzystaniem oliwy z oliwek ZE WSI

Wegetariańska sałatka z buraków i fety

Wegetariański przepis na sałatkę z buraczkami, serem feta i grecką oliwą ZE WSI autorstwa Pani Joanny z Vegedobre.

Składniki

  • Garść liści ulubionej sałaty (może być też szpinak, rukola, itp)
  • 2 upieczone w całości nieduże buraczki pokornie w kostkę (umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach)
  • Kawałek fety (około 70-100g)
  • Kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • Pół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • Oliwki kalamata
  • Kapary
  • Oliwa ZE WSI łagodna od @greckieprzysmaki (wg upodobań, choć ja oliwy nie żałuję, ona nadaje takim sałatkom smak, daję solidny chlust)
  • Ocet balsamiczny lub winny (1 łyżka)
  • Suszone oregano (około 0,5 łyżeczki)
  • Opcjonalnie sól i pieprz wg upodobań

Przepis

Wszystkie składniki układamy na talerzu, zaczynamy od sałaty, potem buraczki, pomidory. Plaster fety. Oliwki, cebula, kapary. Posypujemy oregano.

Na koniec dobra oliwa i balsamico.

Smacznego! 💚

Sałatka z buraków i fety autorstwa Pani Joanny z Vegedobre z wykorzystaniem oliwy z oliwek ZE WSI
Zdjęcie autorstwa Pani Joanny z Vegedobre – koniecznie odwiedź Instagram https://www.instagram.com/vegedobre/
Zdjęcie autorstwa Pani Joanny z Vegedobre – koniecznie odwiedź Instagram https://www.instagram.com/vegedobre/

O autorze

Mam na imię Joanna. Prowadzę na Instagramie profil kulinarny Vegedobre, gdzie z przyjemnością dzielę się przepisami na moje ulubione potrawy. Gotuję prosto, z dobrej jakości składników, lubię potrawy szybkie i zdrowe.

Moje ulubione smaki to kuchnie śródziemnomorza. Szczególnie grecka, turecka i włoska. Znajduję tam mnóstwo inspiracji do przygotowywania bezmięsnych, wartościowych i smacznych potraw.
W kuchni śródziemnomorskiej powszechnie używana jest oliwa. To jest jeden z produktów, który muszę mieć w domu zawsze.

Oliwa Ze Wsi ma tu wyjątkowe miejsce. Ze względu na łagodny, acz wyrazisty smak jest doskonałym dodatkiem do sałatek i makaronów.

A co dla mnie najważniejsze – świetnie smakuje z odrobiną octu balsamicznego jako przystawka do maczania pieczywa. Czasami naprawdę nie potrzeba wiele. Dobra oliwa i dobry chleb. I jeszcze wino, najlepiej w towarzystwie przyjaciół.