10 faktów na temat oliwy z oliwek

Fakt 1 – Grecja jest na trzecim miejscu w produkcji oliwy z oliwek

Grecja jest trzecim największym na świecie producentem oliwy z oliwek. Największym na świecie eksporterem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra.  Jej oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest tak dobra, że eksportuje się ją nawet do takich krajów jak Włochy i Hiszpania.

Fakt 2 – Oliwa jest bogata w kwas oleinowy

Oliwa z oliwek jest wyjątkowo bogata w kwas oleinowy, który jest używany do obniżania ciśnienia krwi.  Oliwa z oliwek zawiera również wiele przeciwutleniaczy, w tym witaminę E, karotenoidy i oleuropeinę.

Fakt 3 – Oliwa extra virgin pochodzi tylko z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek extra virgin pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek bez użycia środków chemicznych do jej ekstrakcji.  Oznacza to, że ma ona wspaniały, świeży, czysty smak.

Fakt 4 – Oliwa działa korzystnie na nasz organizm

Uważa się, że oliwa z oliwek działa ochronnie na różne rodzaje nowotworów. W tym na piersi, prostatę, endometrium i przewód pokarmowy.

Fakt 5 – Najbogatszy aromat i smak tylko w najświeższej oliwie

Im świeższa jest oliwa z oliwek, tym lepszy jest jej smak.  Po około roku najlepiej jest używać oliwy do gotowania, a świeżej do sosów sałatkowych i innych zimnych zastosowań.

Fakt 6 – Oliwa zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca

Oliwa z oliwek ma wyższy udział tłuszczów jednonienasyconych niż tłuszcz zwierzęcy, który często zawiera dużo tłuszczów nasyconych.  Badania wykazały, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami jednonienasyconymi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca.

Fakt 7 – Tradycyjne metody wytwarzania oliwy są dla nas najlepsze

Ponieważ oliwa wypływa z oliwek w sposób naturalny, gdy są one rozdrabniane. Witaminy i naturalne składniki nie są niszczone za pomocą chemikaliów i konserwantów.

Fakt 8 – Grecy kochają oliwę

Grecy jedzą średnio 26 litrów oliwy z oliwek każdego roku!

Fakt 9 – Oliwa obniża cholesterol

Badania wykazały, że oliwa z oliwek obniża zły poziom cholesterolu (LDL) i zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Fakt 10 – Drzewo oliwne to skarb

Jedno drzewo oliwne może wyprodukować około czterech litrów oliwy każdego roku przez setki lat.

Dodaj komentarz