ŚWIEŻE ZBIORY - GRUDZIEŃ 2024
Niefiltrowana Oliwa z oliwek Extra Virgin naturalnie mętna o kwasowości 0.2% Ta Grecka oliwa tłoczona jest na zimo z oliwek odmiany koroneiki, z drzew starszych niż 300 lat!
Produkt 100% Grecki!
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Energia 3389 kJ/ 824 kcal, Tłuszcz 91,6 g w tym kwasy nasycone 12,8 g, jednonienasycone 70,5 g, wielonienasycone 8,3 g, Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g, Białko 0 g, Sól 0 g.
Oliwa Ze Wsi jest tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin od chwili zbioru, co pozwala na zachowanie cennych właściwości pochodzących z oliwek. Wyśmienity smak, aromat i świeżość to esencja prawdziwej Grecji.
Mętna, o głębokiej, wspaniale złocistej barwie, z cząstkami oliwek, posiada osad charakterystyczny dla oliwy extra virigin, pozyskanej bez wykorzystania substancji chemicznych. Ten w pełni naturalny produkt wyróżnia się wyrazistym smakiem z wytrawną nutą oraz przyjemnym, doskonale wyczuwalnym aromatem. Świetnie pasuje do sałatek wszelkiego rodzaju, warzyw, sera feta, pieczywa, ale równie wyśmienicie smakuje solo. Grecy kochają ją również ze względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne. Wszystko to sprawia, że oliwa z oliwek jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej.
Oliwki, z których powstaje Oliwa Ze Wsi, pochodzą z ponad 300-letnich drzew, rosnących w regionie słynącym ze znakomitych oliw. By osiągnąć pełnię doskonałości, są one zbierane ręcznie, a przy tym dokładnie selekcjonowane. Tłoczona jest mechanicznie, w ciągu 24 godzin po zbiorze, co czyni ją produktem z najwyższej półki.
Ten zdrowy produkt zawiera liczne składniki odżywcze i minerały, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich spożycie pomaga zapobiegać chorobom serca oraz miażdżycy. Substancje zawarte w oliwie z oliwek wpływają również na pracę żołądka, usprawniając ją oraz łagodząc niestrawność. Oliwa z oliwek polecana jest także osobom dbającym o zgrabną sylwetkę, ponieważ świetnie wspomaga odchudzanie i zmniejsza poczucie głodu. Zawartość przeciwutleniaczy, w tym polifenoli sprawia, że jest ona doskonałym środkiem pomagającym zachować młody wygląd.
Oliwa Ze Wsi to najwspanialszy grecki smak, do którego możesz sięgnąć, kiedy tylko zechcesz!
Najczęściej zadawane pytania o grecką oliwę z oliwek
1. Czym wyróżnia się grecka oliwa z oliwek?
Grecka oliwa z oliwek wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem dzięki specyficznemu mikroklimatowi Grecji, tradycyjnym metodom uprawy oraz wielowiekowej tradycji. Grecja, jako jeden z najstarszych producentów oliwy na świecie, oferuje produkty o intensywnym, owocowym smaku z nutami ziołowymi charakterystycznymi dla regionu śródziemnomorskiego. Nasza oliwa zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy i korzystnych kwasów tłuszczowych, co czyni ją nie tylko smaczną, ale i zdrową.
2. Jakie rodzaje oliwy z oliwek oferuje sklep Greckie Przysmaki?
W naszym sklepie znajdziesz szeroką gamę oliw z różnych regionów Grecji:
Każda z nich ma unikalny profil smakowy odzwierciedlający region, z którego pochodzi.
3. Jak wybrać odpowiednią oliwę z oliwek do różnych zastosowań?
4. Dlaczego warto płacić więcej za wysokiej jakości oliwę z oliwek?
Inwestycja w wysokiej jakości grecką oliwę z oliwek to inwestycja w zdrowie i smak. Oliwy wyższej jakości:
5. Jak przechowywać oliwę z oliwek, aby zachowała swoje właściwości?
Aby oliwa zachowała swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, należy:
6. Jakie korzyści zdrowotne wiążą się z regularnym spożywaniem oliwy z oliwek?
Regularne spożywanie wysokiej jakości oliwy z oliwek może przyczyniać się do:
7. Czy wszystkie oliwy w sklepie Greckie Przysmaki są autentycznymi greckimi produktami?
Tak, wszystkie oliwy w naszym sklepie są autentycznymi greckimi produktami. Współpracujemy bezpośrednio z greckimi producentami lub sami produkujemy część naszej oferty. Każda butelka jest oznaczona regionem pochodzenia, a wiele z naszych oliw posiada certyfikaty PDO (Protected Designation of Origin) lub PGI (Protected Geographical Indication), które gwarantują ich autentyczność i wysoką jakość.
8. Jak rozpoznać dobrą jakościowo oliwę z oliwek?
Dobra jakościowo oliwa z oliwek:
9. Co oznaczają określenia "tłoczona na zimno" i "pierwszego tłoczenia"?
Tłoczona na zimno oznacza, że oliwa została wyekstrahowana z oliwek w temperaturze poniżej 27°C, co pozwala zachować maksimum aromatu, smaku i wartości odżywczych.
Pierwszego tłoczenia (Extra Virgin) oznacza, że oliwa pochodzi z pierwszego mechanicznego tłoczenia owoców oliwki, bez użycia metod chemicznych czy wysokiej temperatury, a jej kwasowość nie przekracza 0,8%.
10. Jak grecka oliwa z oliwek różni się od innych śródziemnomorskich oliw?
Grecka oliwa, w porównaniu do innych oliw śródziemnomorskich:
11. Czy mogę używać oliwy Extra Virgin do smażenia?
Wbrew powszechnym opiniom, oliwa Extra Virgin nadaje się do smażenia w umiarkowanych temperaturach (do około 180°C). Dzięki obecności przeciwutleniaczy jest bardziej stabilna termicznie niż wiele innych olejów. Jednak dla zachowania pełni smaku i właściwości zdrowotnych, do intensywnego smażenia w wysokich temperaturach polecamy oliwy Virgin, a najwyższej jakości oliwy Extra Virgin warto zachować do surowych zastosowań, gdzie ich wyjątkowy smak w pełni się rozwinie.
12. Czym są oliwy z chronionym oznaczeniem pochodzenia?
Oliwy z chronionym oznaczeniem pochodzenia (PDO - Protected Designation of Origin) to produkty, których cały proces produkcji - od uprawy oliwek po butelkowanie - odbywa się w określonym regionie geograficznym i zgodnie z tradycyjnymi metodami. Oznaczenie to gwarantuje autentyczność i wysoką jakość produktu. W naszej ofercie znajdziesz m.in. oliwy PDO z regionów: Kalamata, Sitia (Kreta), Kolymvari (Kreta) czy Chania.
super
Jakość i smak na najwyższym poziomie, coś wspaniałego
Ketomasz
Fenomenalna oliwa! Prosto z Grecji, delikatna oliwa idealnie nadaje się do sałatek czy serów????
Produkt najwyższych lotów - najlepsza oliwa ze wsi
Zdecydowanie jest to moje odkrycie sprzed paru miesięcy. Uważam się za kulinarnego turystę, który spróbował wiele, wiele, wiele, wiele oliw. A ta przypadła mi najbardziej do gustu. Wersja z białą etykietą, też jest mega kot. Obydwie mają swój charakter. Dokładnie ta oliwa, jest pierwszą, którą zacząłem używać dosłownie w ilościach litrowych. Muszę rozważyć zakup pięciolitrowej puszki. Kot, mega kot oliwa. Polecam każdemu, komu tylko mogę.