Mega prosta Grecka Pasta z oliwek z dodatkiem anchovy według marki North Evia

Składniki:

  • 20-30 pestek oliwek Kalamata bez pestek
  • 10-15 pestek zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 grubo pokrojonych filetów sardynek w sosie własnym
  • 4-5 pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku
  • 1 ostra papryka chili
  • 1 szklanka grubo zmielonych orzechów nerkowca lub orzeszków pinii
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 mała garść liści bazylii

Przygotowanie:

  1. Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Alternatywnie, można użyć moździerza.
  3. Przechowuj w lodówce w słoiku, dodając na wierzch odrobinę oliwy.

Smacznego!

Dodaj komentarz