To, co obecnie nazywamy serem Feta P.D.O., było znane starożytnym Grekom, przynajmniej od czasów Homera, ponieważ w Odysei znajduje się kilka wzmianek na ten temat.
Mit głosi, że cyklop Polifem był pierwszym producentem sera. Niosąc mleko, które zebrał od swoich owiec w workach ze zwierzęcej skóry, ku swojemu wielkiemu zdziwieniu zauważył, że po kilku dniach mleko stało się stałą, smaczną i nadającą się do spożycia masą.
W 1890 r. Dimitrios Christakis, wykorzystując mleko z górskiego regionu Edessa w prefekturze Pella, stworzył mały ser warsztatowy. Mleko owcze i kozie jest mieszanką bogatszą od mleka krowiego w wapń, witaminę B i proteiny. Wiele rzeczy zmieniło się w ciągu 120 lat historii z pragnieniem do produkcji wysokiej jakości i czystych produktów do zwiększenia.
Tak powstała firma CHRISTAKIS S.A. przeszła przez wiele zmian i trudności. Ale to, co się nie zmieniło i pozostaje do dziś, to niezmienna tradycja i autentyczny smak.