Niefiltrowana Oliwa Ze Wsi 0.3% Extra Virgin. Łagodna, tłoczona na zimno z oliwek odmiany koroneiki, z drzew starszych niż 300 lat.
Wartości odżywcze w 100 g produktu: 3389 kJ/ 824 kcal, Tłuszcz 91,6 g w tym kwasy nasycone 12,6 jednonienasycone 72,2 g
wielonienasycone 6,8 g, Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g, Białko 0 g, Sól 0 g.
Nasz produkt pochodzi wprost z greckiego regionu Kalamaty, którego charakterystycznymi elementami są tradycyjne podejście do procesu tłoczenia tego niezwykłego produktu oraz aż 300-letnie drzewa oliwne, z których pozyskuje się wyłącznie najlepsze okazy oliwek.
W ciemnej, szklanej butelce zamknięty jest łagodny smak urozmaicony nutką przyjemnej goryczki. Głęboki złoty kolor o odcieniu zieleni oraz naturalna mętność wraz z maleńkimi cząstkami oliwek, to dowód na wysoką wartość naszej oliwy.
Kalamaty słyną z doskonałej jakości uprawianych w tym regionie oliwek, ale przede wszystkim z unikalnych receptur wytwarzania oliwy, które przekazuje się tam z pokolenia na pokolenie. Uprawa roślin jest w 100% naturalna i ekologiczna. Natomiast jej efekty – oliwki, zbierane są ręcznie, dzięki czemu do produkcji trafiają tylko te doskonałej jakości. Właśnie dlatego będziesz mógł posmakować produktu unikalnego na skalę światową.
Oliwki odmiany koroneiki z 300-letnich drzew tłoczone są na zimno, a oliwa typu 0,3% w ten sposób pozyskana trafia do butelek w czasie krótszym niż 24h.
Tak pieczołowite obchodzenie się z produktem – od fazy uprawy, poprzez zbiór, na tłoczeniu i butelkowaniu kończąc sprawia, że oliwa ZE WSI oferuje Ci zachwycające właściwości smakowe, zdrowotne, jak i zapachowe. Jest ona bowiem doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, a także witamin A, E, D oraz K.
W oliwie zawarty jest tłuszcz wolny o szkodliwego cholesterolu. W zamian za to pełno w nim zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych pomagających uniknąć miażdżycy, obniżających ciśnienie krwi oraz redukujących ryzyko chorób serca. Ponadto, oliwa z oliwek łagodzi dolegliwości żołądkowe, usprawnia pracę układu trawiennego, a także stanowi doskonałe uzupełnienie diety (poprawiające metabolizm i zmniejszają uczucie głodu).
To wszystko sprawia, że będziesz smakował jej, jak tylko chcesz. W najprostszej wersji podawaną wyłączenie ze świeżym pieczywem, czy jako dodatek do sałatek, makaronów, warzyw oraz nabiału. Dbając zarówno o odczucia smakowe, jak i swoje zdrowie.
Oliwa pakowana jest w ciemne, szklane butelki o pojemności 1l. Taki zabieg pozwala zachować jej świeżość oraz niezwykły smak, które zostaną uwolnione, gdy sam postanowisz ją skosztować!
Prawdziwy przysmak o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu, który swoich miłośników ma na niemalże całym świecie – oto oliwa z oliwek, która znajduje się dosłownie w każdej kuchni. Jednak nasza oliwa nie jest zwyczajna! Pochodzi ona z greckiego rejonu Kalamaty i powstaje ze zbiorów oliwek z drzew mających ponad 300 lat! Jest produkowana zgodnie z rodzinną tradycją i nie posiada w swoim składzie żadnych dodatków. Na tej stronie proponujemy Państwu odmianę łagodną 0.3%. Jest ona doskonała dla osób, które preferują delikatniejszy aromat.
Nasz produkt powstaje z odmiany oliwek koroneiki. Pakujemy go w ciemne, szklane butelki o pojemności 1l. Dzięki temu zachowuje ona swoją świeżość, aromat oraz oczywiście wartości odżywcze, o których nie sposób nie wspomnieć opisując naszą oliwę. Jest ona bowiem doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Dostarcza również witamin A, E, D oraz K. Zdecydowanie powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie!
Oliwa Ze Wsi Extra Virgin to kwintesencja greckiego smaku. Zawsze świeża i aromatyczna powstaje w okolicach Kalamaty, w miejscu słynącym z doskonałych gatunków oliwy. Wytwarzana z oliwek odmiany koroneiki jest godna miana produktu najwyższej jakości.
W ciemnej, szklanej butelce zamknięty jest łagodny smak urozmaicony nutką przyjemnej goryczki. Głęboki złoty kolor o odcieniu zieleni oraz naturalna mętność wraz z maleńkimi cząstkami oliwek, to dowód na wysoką wartość oliwy. Wyróżnia ją wyrazisty, przyjemny aromat.
Swoją wyjątkowość zawdzięcza tradycyjnej metodzie wytwarzania. Oliwki, z których powstaje ten wyjątkowy produkt, zbierane są ręcznie, dzięki czemu do produkcji trafiają tylko te doskonałej jakości. Proces tłoczenia na zimno wydobywa z nich wszystko, co najlepsze. Tłoczenie i butelkowanie w ciągu 24 godzin od chwili zbioru, czyni Oliwę Ze Wsi produktem o zachwycających właściwościach zdrowotnych, smakowych i zapachowych.
Wyjątkowy smak Oliwy Ze Wsi zachęca do eksperymentów kulinarnych z jej wykorzystaniem. Sprawdzi się ona w sałatkach, jako dodatek do makaronów czy warzyw i w prawdziwie greckim połączeniu z serem feta. Warto wypróbować też oliwę w najprostszej wersji, czyli ze świeżym pieczywem. To idealna propozycja na zdrowe śniadanie. Również spożycie jej samodzielnie jest przyjemnością wartą uwagi.
Za spożywaniem oliwy przemawiają jej walory smakowe, ale i zdrowotne, które są równie istotne. To tłuszcz pozbawiony szkodliwego cholesterolu, za to pełen nasyconych kwasów tłuszczowych. Pomaga on uniknąć miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca. Łagodzi także dolegliwości żołądkowe, usprawniając pracę układu trawiennego. Jest również sprzymierzeńcem w diecie, ze względu na to, że poprawia metabolizm i zmniejsza uczucie głodu. Oliwa z oliwek bogata jest w cenne przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia. Nie bez powodu bywa nazywana eliksirem młodości.
Sięgnij po drogocenne właściwości Oliwy Ze Wsi wprost ze słonecznej Grecji!
Najczęściej zadawane pytania o grecką oliwę z oliwek
1. Czym wyróżnia się grecka oliwa z oliwek?
Grecka oliwa z oliwek wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem dzięki specyficznemu mikroklimatowi Grecji, tradycyjnym metodom uprawy oraz wielowiekowej tradycji. Grecja, jako jeden z najstarszych producentów oliwy na świecie, oferuje produkty o intensywnym, owocowym smaku z nutami ziołowymi charakterystycznymi dla regionu śródziemnomorskiego. Nasza oliwa zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy i korzystnych kwasów tłuszczowych, co czyni ją nie tylko smaczną, ale i zdrową.
2. Jakie rodzaje oliwy z oliwek oferuje sklep Greckie Przysmaki?
W naszym sklepie znajdziesz szeroką gamę oliw z różnych regionów Grecji:
Każda z nich ma unikalny profil smakowy odzwierciedlający region, z którego pochodzi.
3. Jak wybrać odpowiednią oliwę z oliwek do różnych zastosowań?
4. Dlaczego warto płacić więcej za wysokiej jakości oliwę z oliwek?
Inwestycja w wysokiej jakości grecką oliwę z oliwek to inwestycja w zdrowie i smak. Oliwy wyższej jakości:
5. Jak przechowywać oliwę z oliwek, aby zachowała swoje właściwości?
Aby oliwa zachowała swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, należy:
6. Jakie korzyści zdrowotne wiążą się z regularnym spożywaniem oliwy z oliwek?
Regularne spożywanie wysokiej jakości oliwy z oliwek może przyczyniać się do:
7. Czy wszystkie oliwy w sklepie Greckie Przysmaki są autentycznymi greckimi produktami?
Tak, wszystkie oliwy w naszym sklepie są autentycznymi greckimi produktami. Współpracujemy bezpośrednio z greckimi producentami lub sami produkujemy część naszej oferty. Każda butelka jest oznaczona regionem pochodzenia, a wiele z naszych oliw posiada certyfikaty PDO (Protected Designation of Origin) lub PGI (Protected Geographical Indication), które gwarantują ich autentyczność i wysoką jakość.
8. Jak rozpoznać dobrą jakościowo oliwę z oliwek?
Dobra jakościowo oliwa z oliwek:
9. Co oznaczają określenia "tłoczona na zimno" i "pierwszego tłoczenia"?
Tłoczona na zimno oznacza, że oliwa została wyekstrahowana z oliwek w temperaturze poniżej 27°C, co pozwala zachować maksimum aromatu, smaku i wartości odżywczych.
Pierwszego tłoczenia (Extra Virgin) oznacza, że oliwa pochodzi z pierwszego mechanicznego tłoczenia owoców oliwki, bez użycia metod chemicznych czy wysokiej temperatury, a jej kwasowość nie przekracza 0,8%.
10. Jak grecka oliwa z oliwek różni się od innych śródziemnomorskich oliw?
Grecka oliwa, w porównaniu do innych oliw śródziemnomorskich:
11. Czy mogę używać oliwy Extra Virgin do smażenia?
Wbrew powszechnym opiniom, oliwa Extra Virgin nadaje się do smażenia w umiarkowanych temperaturach (do około 180°C). Dzięki obecności przeciwutleniaczy jest bardziej stabilna termicznie niż wiele innych olejów. Jednak dla zachowania pełni smaku i właściwości zdrowotnych, do intensywnego smażenia w wysokich temperaturach polecamy oliwy Virgin, a najwyższej jakości oliwy Extra Virgin warto zachować do surowych zastosowań, gdzie ich wyjątkowy smak w pełni się rozwinie.
12. Czym są oliwy z chronionym oznaczeniem pochodzenia?
Oliwy z chronionym oznaczeniem pochodzenia (PDO - Protected Designation of Origin) to produkty, których cały proces produkcji - od uprawy oliwek po butelkowanie - odbywa się w określonym regionie geograficznym i zgodnie z tradycyjnymi metodami. Oznaczenie to gwarantuje autentyczność i wysoką jakość produktu. W naszej ofercie znajdziesz m.in. oliwy PDO z regionów: Kalamata, Sitia (Kreta), Kolymvari (Kreta) czy Chania.
oliwa ze wsi 0,3%500ml
Kupiłam już kilka razy jest najlepsza ,czekam na 1l
Najlepsza oliwa z grecji
Swoją pierwszą oliwę ze wsi kupiłem w jakimś sklepie bio w warszawie. Teraz odszukałem, że jest wersja nie BIO i ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że jedna oliwa bio i ta bez znaczka bio to jest ta sama oliwa. Nigdy wcześniej nie miałem okazji spróbować lepszej oliwy jak ta!