Oliwa pochodzi z Krety, miejscowosci Kritsa. To wieś położona na peryferiach Lassithi gdzie jest zbudowany amfiteatr u stóp pasma górskiego Kastelos, na wysokości około 365 m.n.p.m.. We wsi mieszka około 2200 mieszkańców.
Jest to jedna z najstarszych miejscowości na Krecie, utrzymana w znacznej jej części w niezmienionej starej architekturze.
Kritsa słynie z (najstarszych ) starożytnych gajów oliwnych na Krecie.
ΗPhysis Krety to rodzinna firma, zajmująca się produkcją i przygotowaniem domowej oliwy z oliwek wyjątkowej jakości jak te znajdujące się w każdym domu kreteńskim.
OLIWA A ZDROWIE:
1. Wiele chorób jest spowodowanych przez niekontrolowane jedzenie żywności zawierającej również nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze zwierzęce), które powodują miażdżycę tętnic i choroby sercowo-naczyniowe. Badania medyczne wykazały, że w krajach basenu Morza Śródziemnego, w szczególności Grecji, gdzie zużycie oleju z oliwek jest wysoka, ma mniej zdarzeń sercowo-naczyniowych niż w jakimkolwiek innym kraju na świecie. Poprzez zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zwiększenie spożycia oliwy z oliwek w naszej diecie, możemy osiągnąć idealne połączenie dla profilaktyki chorób śmiertelnych, takich jak miażdżyca tętnic i ataków serca.
2 Ostatnie badania lekarskie wykazały, że oliwa z oliwek jest idealna dla potrzeb ciała ludzkiego, tworzy naturalne płyny wiążące,a tym samym łagodzi ból i dyskomfort w żółci (zgaga).
3 .Miliony ludzi na całym świecie cierpi z powodu problemów żołądkowych i chorób pokrewnych.Powodem są bardzo poważne owrzodzenia. Jak wiadomo, stosowanie oleju z oliwek w diecie jest korzystnym czynnikiem w funkcjonowaniu układu trawiennego, ponieważ olej utrzymuje niskie HCI? w naszym żołądku. Zatem, olej pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Jest również udowodnione, że spożywanie oliwy z oliwek w diecie pomaga:
A. W dobrej równowadze metabolizmu człowieka, prawidłowego rozwoju organizmu i kości.
B. Odpowiednie witaminy D dla organizmu.
Oliwa z oliwek pomaga nam być zdrowym i czyni nasze życie przyjemniejszym.
Wpisany przez Dimitrios Th. KREMASTINOS, profesor Kardiologii Uniwersytetu w Atenach, prezes greckiej College of Cardiology :
Szereg badań doświadczalnych wykazał, że składnik oleju zawartego w oliwkach obniża poziom cholesterolu o 30-40%, a szereg wewnątrzkomórkowych mechanizmów działających zwiększa odporność serca, niedokrwienia komórek.