Pyszna oliwa z oliwek tłoczona razem z greckimi pomarańczami.
Koroneiki uzyskuje się z odmiany oliwek zebranych w obszarze Kalamata i Koroni (52 km na południe od Kalamata), oliwki są ręcznie zbierane w okresie od listopada do grudnia, produkt tłoczony metodą na zimno (kwasowość <0,3%), K232, K270
Oliwa jest tłoczona razem z dodatkiem pomarańczy dzięki czemu zawdzięcza swój intensywny smak.
Od odmiany oliwki Koroneiki. Nasze gaje oliwne znajdują się w Kalamata i w zatoce szerszego regionu Koroni, który jest nadmorskim miastem Mesenii. Znajdują się one 52 km na południowy zachód od Kalamaty, w tym nie nawadniane drzewa, zarówno dojrzałe, kilkusetletnie, jak i młode odmiany Koroneiki.
Uprawiane tradycyjnie na ziemi naszych przodków (nic nie jest przypadkowe, ponieważ odmiana ta wzięła swoją nazwę od małego nadmorskiego miasteczka), a mikroklimat stworzony w regionie z morską bryzą przechodzi przez nasze gaje oliwne i delikatny deszcz tworzą magiczną, idealną scenerię dla prawidłowego rozwoju drzew oliwnych.
Oliwki zbierane są ręcznie (bez stresowania drzewa) od listopada do grudnia, a oliwa z oliwek produkowana jest na zimno w temperaturze poniżej 27 stopni Celsjusza. W ten sposób uzyskuje się jedną z najlepszych greckich oliw z oliwek ze względu na skład gleby, warunki klimatyczne i zrównoważone techniki uprawy. Tłoczenie odbywa się tego samego dnia, a ugniatanie masy z oliwek do 30". W produkcie, który jest eksportowany, kwasowość wynosi 0,3 %, a K232, K270 itd. na najniższym poziomie, z bogatymi składnikami organoleptycznymi.
Oliwa ma głęboki, jasnozielony kolor i owocowy, słodko-gorzki smak. Pozostawia w gardle pikantne doznania i nutę różnych owoców, bogatych w zdrowotne polifenole, elaiokanthali i elaiasini (należy pamiętać, że środki Elaiokanthali i Elaiasini mają znaczną aktywność biologiczną. Przypisuje się im właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, kardioprotekcyjne i neuroprotekcyjne), a tym samym:
Jest to produkt o wysokiej wartości odżywczej, który został zaklasyfikowany do kategorii premium.
Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Bogactwo polifenoli, witaminy E, owocowy aromat i lekko pikantny smak sprawiają, że nasza oliwa jest nie tylko zwykłą oliwą z oliwek, ale również ziołowym suplementem, który jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia.
Codzienne spożywanie oliwy z oliwek wzmacnia obronę organizmu przed infekcjami wirusowymi i innymi chorobami, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i złego, chroni przed chorobami serca i może predysponować do obniżenia ciśnienia krwi i zapewnić ochronę przed zmarszczkami.
Stosowanie oliwy z oliwek na patelni jest zalecane w stosunku do każdej innej oliwy lub tłuszczu, ponieważ jest ona bardziej odporna na wysokie temperatury. Aby uzyskać maksymalne korzyści, zaleca się spożywanie jej na surowo i dodawanie jej pod koniec gotowania. Nadaje się do zdrowej diety, bogatej w jednonienasycone i bez cholesterolu, idealna do białego mięsa, grillowanej ryby, makaronu, zimnych sosów i warzyw.
Naszą przewagą konkurencyjną jest połączenie doskonałej jakości w naprawdę niskiej cenie, oferującej bezkonkurencyjną wartość.
Oliwa a zdrowie:
Jest również udowodnione, że spożywanie oliwy z oliwek w diecie pomaga:
Oliwa z oliwek pomaga nam być zdrowym i czyni nasze życie przyjemniejszym. Wpisany przez Dimitrios Th. KREMASTINOS, profesor Kardiologii Uniwersytetu w Atenach, prezes greckiej College of Cardiology. Szereg badań doświadczalnych wykazał, że składnik oleju zawartego w oliwkach obniża poziom cholesterolu o 30-40%, a szereg wewnątrzkomórkowych mechanizmów działających zwiększa odporność serca, niedokrwienia komórek.
Energia | 3389kj/824kcal |
Tłuszcze | 91,6g |
w tym nasycone | 12,8g |
jednonienasycone | 70,5g |
wielonienasycone | 8,3g |
Węglowodany | 0g |
w tym cukier | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |