Specjaliści od żywienia są zgodni, że sól morska jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym i zdrowsza niż popularna sól kuchenna. Warto przyprawiać dania niewielkimi ilościami soli morskiej.
Zawiera minerały i pierwiastki śladowe, które chronią twoje zdrowie
Fleur de sel czyli „kwiat soli” jest zbierany w kilku miejscach na świecie, oczyszczany ręcznie i suszony na słońcu. Zbiera się go w Grecji, Francji oraz Portugalii. Ten rodzaj soli morskiej zachowuje znaczny procent wilgotności, ponieważ nie jest poddawany m.in. obróbce chemicznej.
Fleur de sel ma naturalnie biały kolor, nie jest w żaden sposób sztucznie bielony. Charakterystyczna konsystencja stanowi tajemnicę skrystalizowanej formy, delikatnego smaku i wszystkich jego cennych cech.
Fleur de sel zawiera niezbędne mikroelementy dla naszego organizmu. Rozpuszcza się znacznie szybciej niż sól morska. Dlatego też zaleca się dodawać do potraw tuż przed ich podaniem. Kwiat soli jest absolutnie czysty i naturalny. Nie zawiera żadnych konserwantów i dodatkowych substancji.