Specjaliści od żywienia są zgodni, że sól morska jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym i zdrowsza niż popularna sól kuchenna. Warto przyprawiać dania niewielkimi ilościami soli morskiej.
Zawiera minerały i pierwiastki śladowe, które chronią twoje zdrowie
Wybrzeże Morza Śródziemnego w Grecji jest częścią handlu solą morską od ponad 2 200 lat. Obecnie region ten produkuje jedne z najlepszych na świecie, całkowicie naturalnych, bez dodatków, soli morskich. Ta sól morska jest preferowana zarówno przez kucharzy jak i szefów kuchni ze względu na jej czysty, łagodny smak i chrupiącą konsystencję.
Sól morska z Morza Śródziemnego jest często używana jako doskonały zamiennik zwykłej soli granulowanej do codziennego użytku w kuchni oraz jako sól końcowa przy stole obiadowym. Ta gruboziarnista sól jest również popularnym wyborem do kiszenia warzyw i solenia mięs w postaci dużych kryształów. Polecamy użycie jej z młynkiem do soli do codziennego użytku w kuchni i przy stole.
Sól do makaronu
Sól morska jest najlepszym wariantem do makaronu gotowanego w wodzie. Jest bardzo gruba zatem niektóre mlynki do soli mogą jej nie zmielić - warto kupić jeśli ktoś ceni smak gotowanych potraw
Słona!
Jest okej, jest słona!