Kwiat soli, zwany również fleur de sel, jest używany do przyprawiania potraw, dekoracji i jako "kropka nad i".
Kwiat soli z Messolonghi – delikatność, która podkreśla smak natury
Ten wyjątkowy grecki kwiat soli to puszyste, śnieżnobiałe kryształki, które pracownicy ręcznie zbierają z powierzchni tradycyjnych solnisk w Messolonghi – w regionie słynącym z czystości i naturalnych metod pozyskiwania soli. Powstaje w idealnych warunkach klimatycznych, a jego struktura i smak to prawdziwy dar natury.
Bogaty w minerały, zawiera aż dwa razy więcej wapnia (Ca) oraz znacznie więcej magnezu (Mg) niż klasyczna sól morska. Jego wyjątkowy, intensywny smak i naturalna wilgotność sprawiają, że jest nie tylko przyprawą, ale i dopełnieniem potrawy – zarówno w kuchni wytrawnej, jak i deserowej.
Produkt w 100% naturalny.
Zastosowanie w kuchni:
• Podkreśla smak jajek, ryb, mięs, warzyw
• Doskonale komponuje się z deserami, czekoladą i karmelem
• Nadaje głębi potrawom mięsnym i rybnym – bez wyciągania wilgoci z mięsa
• Idealnie uzupełnia smak steków oraz pieczonych mięs – szczególnie jako przyprawa dodawana tuż przed podaniem
• Sprawdza się także jako dekoracja – kryształki wolno się rozpuszczają, tworząc efektowny akcent na talerzu, deserze czy nawet brzegu kieliszka
Smak:
Niezwykle delikatny, subtelny, ale zarazem intensywny – to właśnie ta unikalna kombinacja sprawia, że kwiat soli z Messolonghi bywa z powodzeniem używany również w deserach. Dzięki temu, że nie dominuje smaku potrawy, lecz go wzbogaca, jest idealnym wykończeniem wielu dań.
Nie służy do gotowania – jego miejsce to ostatni dotyk szefa kuchni, dodany tuż przed podaniem.