

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Dowiedz się więcej tutaj
Mięta to ziele od dawna uważane za roślinę leczniczą. Mięta jest rośliną stosowaną nie tylko w celach leczniczych, ale również do przygotowania posiłków, zwłaszcza napojów orzeźwiających, jak również deserów.
W lecznictwie liście mięty wykazują działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dlatego wykorzystywane są do leczenia wzdęć, zaparć oraz zaburzeń trawienia. Wspomagają procesy trawienia, gdyż mentol zawarty w roślinie zwiększa wydzielanie żółci, ponadto wykazują działanie wiatropędne. Spożywanie herbatki miętowej jest zalecane po spożyciu pokarmów ciężkostrawnych i wzdymających (fasola, kalafior, kapusta, baranina). W przypadku zaburzenia trawienia osoby dorosłe i dzieci powinny pić 3 razy dziennie napar przygotowany z liści mięty pieprzowej.
Zaktualizuj swoją przeglądarkę, aby poprawnie wyświetlić tę stronę. Zaktualizuj przeglądarkę już teraz