Oregano jest obowiązkowa na sałatce greckiej, ale także fantastyczna i doskonała na grilla
Skład: 100% oregano
Oregano (Origanum Vulgare) jest kolejnym ziołem pochodzącym z regionu Morza Śródziemnego. Nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza "Radość z góry", Oregano było długo używane jako środek łagodzący ból mięśni.
Starożytni Grecy jako pierwsi uświadomili sobie niesamowite właściwości lecznicze oregano. Posiada ono silne właściwości antybiotyczne, przeciwgrzybiczne i antyoksydacyjne. Stosuje się go jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Herbata z oregano jest uważana za kurację w leczeniu bólu, przeziębień, astmy, niestrawności i zmęczenia. Liście i kwitnące łodygi są naturalnym środkiem antyseptycznym z powodu wysokiej zawartości karwakrolu. Oregano jest bogate w witaminy C, E, K, A, mangan, magnez, wapń, niacynę, cynk i żelazo, między innymi.
Oregano najczęściej występuje w sosach pomidorowych, takich jak sos do pizzy. Wiele rodzajów kuchni włoskiej wykorzystuje Oregano, podobnie jak dania z Grecji, Brazylii, Meksyku, Hiszpanii, Kuby, Kolumbii i wielu innych kultur. Oregano dopełnia smak potraw. Świetnie smakuje w chlebach ziołowych, grillowanych warzywach i gulaszach.