Premium Selection 0.2
Sitia Lasithiou Kritis PDO Extra Virgin Olive Oil
Cold pressed Greek product
Na krańcu Europy, w północno-wschodnich rejonach Krety, leży Sitia. W jej okolicy od najdawniejszych czasów, dzięki doskonałej ziemi, świetnie udawały się uprawy gajów oliwnych. Do dziś zbiera się tu oliwki uchodzące za jedne z najlepszych w basenie Morza Śródziemnego. Otrzymywana z niech oliwa ma wyjątkowy, klasyczny smak i aromat.
Oliwa z oliwek extra virgin SITIA powstaje wyłącznie w dniu zbioru, tłoczona w bardzo niskich temperaturach przy użyciu nowoczesnych technik, co wpływa na jej wyjątkowe walory smakowe. Gleba jak przed tysiącami lat i niezmienny klimat regionu Sitia oraz tradycyjna odmiana Koroneiki, poddane starannemu procesowi produkcji pod ścisłym nadzorem, dają w rezultacie doskonały produkt o niezwykłym smaku. Jednocześnie udaje się zachować naturalne właściwości zdrowotne, które stawiają go na szczycie piramidy właściwego odżywiania.
SITIA nie jest oliwą z masowej produkcji. Gwarantują to numerowane butelki i certyfikat producenta. Możemy za to mieć pewność, dodając ją do ulubionej sałatki, że jak w czasach starożytnej Krety zapewni nam ucztę godną królewskiego podniebienia.
In the famous region of Crete, Sitia, known for the quality of olive oil produced the extra virgin olive SITIA under excellent soil conditions.
The procedure of extracting the oil is carried out the same day, in very low temperatures, under health control supervisors and the support of modern machinery, resulting to a product with unique organoleptic characteristics.
The combination of the soil and climatic characteristics of thιs region and the “Koroneiki” variety, as well as the strict control supervision during all stages of processing and bottling, according to the REG. EEC 2081/92, make this extra virgin olive oil “SITIA” excellent product and classifies it to the top of the healthy diet pyramid.
The product are available to the consumers in numbered bottles and limited quantity. This product can accompany salads and your favourite dishes.
Moreover, in collaboration with a carefully selected network of certified producers, our company has focused on producing an innovative product, Sitia 0.2. It is a product of high added value with intense fruity flavor, unique organoleptic characteristics and very low acidity up to 0.2% with the award-winning Sitia olive oil.
rozczarowanie??
ta oliwa jest tak dobra solo że aż żal dodawać ją do czegokolwiek za to każda kropla warta swojej dość wysokiej ceny która po pierwszym spróbowaniu wcale nie okazuje się za wysoka jednym słowem Kreteńska doskonałość a właściwie genialność