Tradycyjna ręcznie robiona chałwa z migdałami, krucha i wyśmienita w smaku.
Produkt naturalny bez konserwantów
Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty…
Zachęcamy do obejrzenia filmiku jak powstaje nasza chałwa:
Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.
Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.
DLA SERCA I UMYSŁU:
Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca.
Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości.
Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.
Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.
Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:
· Zwalcza Cholesterol
· Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
· Zapobieganie zaćmy
· Pomoc w leczeniu cukrzycy
· Walka z Nadciśnieniem tętniczym
· Przyczyniają się do leczenia miażdżycy
· Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby
Wartość odżywcza: w 100 g
Energia |
548cal/2284kj |
Proteiny |
12,2 |
Węglowodany |
48,5 g |
Cukier |
36,40 g |
Błonnik |
5,0 g |
Tłuszcze |
32,8 g |
Tłuszcze nasycone |
3,2 g |
Cholesterol |
0,001 g |
Sodu (NA) |
0,02 g |
Żelazo |
3,6 mg |
Wapń |
103,5 mg |
Magnez |
2131 mg |
Składniki: Sezam, cukier, syrop glukozowy, wanilia.
W zależności od smaków dodatki: migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.
Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny:
1. Plukanie sezamu odbywa się za pomocą soli fizjologicznej dzięki której ziarna sezamu pozbywają się wszelkich ciał obcych, następnie zbierany jest do specjalnych koszy.
2. Później dodatkowo 2-3 płukany aby pozbyć się zasolenia.
3. Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce „psistiria” w której specjalne „skrzydła” poruszają sezamem aby się nie spalił .
4. Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się Tahini (sezam), który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego „pasimi'.
5. Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115stopni) dodaje się wcześniej przygotowany sezam „tahini”.
6. Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna, sięgające ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.
7. Ugniatanie jest szczególnie trudne, ponieważ temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni, bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwością, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w jakości chałwy.
8. Ugniatanie chałwy trwa około 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.
Bez zgagi
Pierwszy raz zdarzyło się, że zjadłam prawie pół opakowania chałwy i nic mi nie jest. Nie mam wzdęć, nie mam zgagi, nie mam uczucia przesłodzenia. Grecka chałwa, to prawdziwa chałwa. Polska chałwa, to produkt chałwo-podobny. P.S- migdały są liczne w tej chałwie, są chrupkie i nie trzeba się obawiać wykruszenia zębów. :)