Greckie Przysmaki
Logotyp Uni Europejskiej
Słodkości / Producent: Kosmidis-Gavrilis

Chałwa waniliowa 4,76 kg

(0 opinii)
280,00 zł
Sprawdź historię ceny
Dostępne wkrótce

Opis


Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty

Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi. Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.

DLA SERCA I UMYSŁU: Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca. Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości.

Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie. Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.

Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:

  • Zwalcza Cholesterol
  • Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Zapobieganie zaćmy
  • Pomoc w leczeniu cukrzycy
  • Walka z Nadciśnieniem tętniczym
  • Przyczyniają się do leczenia miażdżycy
  • Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby

Wartość odżywcza: w 100 g

Energia

548cal/2284kj

Proteiny

12,2 

Węglowodany

48,5 g

Cukier

36,40 g

Błonnik

5,0 g

Tłuszcze

32,8 g

Tłuszcze nasycone

3,2 g

Cholesterol

0,001 g

Sodu (NA)

0,02 g

Żelazo

3,6 mg

Wapń

103,5 mg

Magnez

2131 mg

 

Składniki: Sezam, cukier, syrop glukozowy, wanilia.

W zależności od smaków dodatki: migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.

Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny:

  1. Płukanie sezamu odbywa się za pomocą soli fizjologicznej dzięki której ziarna sezamu pozbywają się wszelkich ciał obcych, następnie zbierany jest do specjalnych koszy.
  2. Później dodatkowo 2-3 płukany, aby pozbyć się zasolenia.
  3. Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce „psistiria” w której specjalne „skrzydła” poruszają sezamem, aby się nie spalił.
  4. Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się Tahini (sezam), który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego „pasimi'.
  5. Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115stopni) dodaje się wcześniej przygotowany sezam „tahini”.
  6. Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna, sięgające ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.
  7. Ugniatanie jest szczególnie trudne, ponieważ temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni, bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwością, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w jakości chałwy.
  8. Ugniatanie chałwy trwa około 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.

Czy ten opis był pomocny?

Szczegóły

Waga
4,76 kg
Region pochodzenia
Attyka
Cukier
Zawiera cukier
Kod produktu
CHA-WAN-KOS-4.7
EAN
5206620000771

Opinie

5
04
03
02
01
0

Więcej z "Słodkości"

-30%
Baklava z Migdałami i Pistacjami 175g
Chałwa bez cukru 4,76kg
-30%
Baklava z Migdałami i orzechami włoskimi 175g
Chałwa waniliowa z pomarańczą 4,76kg
Zgłoś problem