Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty
Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi. Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.
DLA SERCA I UMYSŁU: Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca. Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości.
Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie. Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.
Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:
Wartość odżywcza: w 100 g | |
---|---|
Energia |
548cal/2284kj |
Proteiny |
12,2 |
Węglowodany |
48,5 g |
Cukier |
36,40 g |
Błonnik |
5,0 g |
Tłuszcze |
32,8 g |
Tłuszcze nasycone |
3,2 g |
Cholesterol |
0,001 g |
Sodu (NA) |
0,02 g |
Żelazo |
3,6 mg |
Wapń |
103,5 mg |
Magnez |
2131 mg |
Składniki: Sezam, cukier, syrop glukozowy, wanilia.
W zależności od smaków dodatki: migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.
Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny: