Tradycyjna ręcznie robiona chałwa waniliowa z sokiem pomarańczowym, krucha i wyśmienita w smaku.
Produkt naturalny bez konserwantów
Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty…
Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa,znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.
Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.
Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca.
Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości.
Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.
Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.
Energia | 526 kcal /2208 kJ |
Proteiny | 10,2 g |
Węglowodany | 56,5 g |
Cukier | 42,6 g |
Błonnik | 3,9 g |
Tłuszcze | 27,9 g |
Tłuszcze nasycone | 2,8 g |
Cholesterol | 0,001 g |
Sód | 0,1 g |
Żelazo | 3,2 mg |
Fosfor | 382 mg |
Magnez | 185 mg |
Składniki: Tahini 53% (zmielone nasiona sezamu), cukier, syrop glukozowy, pomarańcza 10% (pomarańcza, cukier, glukoza, zakwaszacz: kwas cytrynowy, konserw: kwas sorbinowy, aromaty), zagęszczony sok pomarańczowy 3% (koncentrat soku pomarańczowego, maltodekstryna, naturalne aromaty), wanilina, ekstrakt z saponaria officinalis.
2 w jednym - słodkości
Chałwę do tej pory znałem z dzieciństwa - a nie były to jakieś nadzwyczajne smaki - nie łódzmy się. Kilka razy uległem pokusie podczas targów z tureckimi słodyczami, ale zabijała mnie cena (powyżej 150 zł/kg). Z tym większa ciekawością postanowiłem zakupić wersję z pomarańczami. Poprzednio jadłem wersję waniliową ale opiszę ją osobno. Smak pomarańczy jest wyczuwalny ale się nie narzuca stąd też jest to znakomity kompromis pomiędzy naturalnym smakiem chałwy a specyficznym smakiem owoców cytrusowych. Dodatkowo w porównaniu do innych tego rodzaju produktów konsystencja jest niesamowita i produkt bardzo łatwo się kroi a jednocześnie nie jest gliniasty i nie Klei się do rąk. Teraz już wiem na pewno iż inne produkty na 99% zamówię następnym razem