Tradycyjna ręcznie robiona chałwa bez cukru z ksylitolem, krucha i wyśmienita w smaku.
Produkt naturalny bez konserwantów.
Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty.
Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.
Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.
DLA SERCA I UMYSŁU
Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca. Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości. Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie. Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.
Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:
Wartość odżywcza: w 100 g
Energia |
548 cal / 2284 kJ |
Proteiny |
12,2 g |
Węglowodany |
48,5 g |
Cukier |
36,40 g |
Błonnik |
5,0 g |
Tłuszcze |
32,8 g |
Tłuszcze nasycone |
3,2 g |
Cholesterol |
0,001 g |
Sodu (NA) |
0,02 g |
Żelazo |
3,6 mg |
Wapń |
103,5 mg |
Magnez |
2131 mg |
Składniki: Sezam, syrop glukozowy, wanilia. W zależności od smaków dodatki: cukier, migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.
Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny:
Jedna z lepszych chałw
Jedna z lepszych chałw jakie dotyczhczas miałam okazję próbować.
Chałwę dostałam w firmowej paczce
Chałwę dostałam w paczce świątecznej od firmy, w której pracuję. To była moja pierwsza styczność w życiu z chałwą. Pokochałam chałwę. Tę opinię piszę tylko dla ludzi mojego pokroju. Którzy uważają, że chałwa jest niedobra lub nigdy wcześniej jej nie próbowali. Gdy tylko mi się skończyła ta chałwa ruszyłam do lokalnego sklepu bo przecież na półce widziałam tam chałwy. W takich malutkich batonikach. Gdybym pierwszy raz zjadła tamtą, to bym sama myślała, że chałwa jest niedobra. Tym sposobem przekonałam się, że jeżeli chce się spróbować czegoś super to trzeba raz, że za to dobrze zapłacić a dwa kupić w sklepie z produktami z tego danego kraju skąd pochodzi ten produkt. Od razu odszukałam ten sklep i zrobiłam sobie zamówienie paru innych chałw. Ta jest znakomita a wszystkie inne tanie chałwy nie mają do niej nawet podejścia. Kocham Greckie Przysmaki! Kocham Wasze Chałwy!