Greckie Przysmaki
Chałwy / Producent: Kosmidis-Gavrilis

Chałwa bez cukru 450 g

(1 opinia)

Tradycyjna ręcznie robiona chałwa bez cukru z ksylitolem, krucha i wyśmienita w smaku.

Produkt naturalny bez konserwantów.

43,99 zł

Szczegóły produktu

Waga
450 g
Opakowanie
Plastikowe
Region pochodzenia
Attyka
Stan
Nowy
Kod produktu
CHA-BEZ-KOS-450
EAN
5206620000085

Opis


Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty.

Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.

Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.

DLA SERCA I UMYSŁU

Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca. Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości. Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie. Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.

Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:

  • Zwalcza Cholesterol 
  • Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Zapobieganie zaćmy
  • Pomoc w leczeniu cukrzycy
  • Walka z Nadciśnieniem tętniczym
  • Przyczyniają się do leczenia miażdżycy
  • Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby

Wartość odżywcza: w 100 g

Energia

548 cal / 2284 kJ

Proteiny

12,2 g

Węglowodany

48,5 g

Cukier

36,40 g

Błonnik

5,0 g

Tłuszcze

32,8 g

Tłuszcze nasycone

3,2 g

Cholesterol

0,001 g

Sodu (NA)

0,02 g

Żelazo

3,6 mg

Wapń

103,5 mg

Magnez

2131 mg

Składniki: Sezam, syrop glukozowy, wanilia. W zależności od smaków dodatki: cukier, migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.

Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny:

  1. Płukanie sezamu odbywa się za pomocą soli fizjologicznej dzięki której ziarna sezamu pozbywają się wszelkich ciał obcych, następnie zbierany jest do specjalnych koszy.
  2. Później dodatkowo 2-3 płukany aby pozbyć się zasolenia.
  3. Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce "psistiria" w której specjalne „skrzydła” poruszają sezamem aby się nie spalił .
  4. Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się Tahini (sezam), który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego "pasimi".
  5. Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115 stopni) dodaje się wcześniej przygotowany sezam "tahini".
  6. Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna, sięgające ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.
  7. Ugniatanie jest szczególnie trudne, ponieważ temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni, bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwością, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w jakości chałwy.
  8. Ugniatanie chałwy trwa około 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.

Recenzje

5.0/5
(1 opinia)
5
1 4
0 3
0 2
0 1
0
Michalina H
- 25.01.2021, 16:04

Chałwę dostałam w firmowej paczce

Chałwę dostałam w paczce świątecznej od firmy, w której pracuję. To była moja pierwsza styczność w życiu z chałwą. Pokochałam chałwę. Tę opinię piszę tylko dla ludzi mojego pokroju. Którzy uważają, że chałwa jest niedobra lub nigdy wcześniej jej nie próbowali. Gdy tylko mi się skończyła ta chałwa ruszyłam do lokalnego sklepu bo przecież na półce widziałam tam chałwy. W takich malutkich batonikach. Gdybym pierwszy raz zjadła tamtą, to bym sama myślała, że chałwa jest niedobra. Tym sposobem przekonałam się, że jeżeli chce się spróbować czegoś super to trzeba raz, że za to dobrze zapłacić a dwa kupić w sklepie z produktami z tego danego kraju skąd pochodzi ten produkt. Od razu odszukałam ten sklep i zrobiłam sobie zamówienie paru innych chałw. Ta jest znakomita a wszystkie inne tanie chałwy nie mają do niej nawet podejścia. Kocham Greckie Przysmaki! Kocham Wasze Chałwy!

Więcej z tej samej kategorii

Sklep przyjmuje płatności Płatności PayU , Płatności PayPal oraz przelewy bankowe.
Płatność za pomocą karty kredytowej
© 2021 - GreeceCompany - właściciel sklepu Greckie Przysmaki powered by Yellowgray