Tradycyjna ręcznie robiona chałwa waniliowa z sokiem pomarańczowym, krucha i wyśmienita w smaku.
Produkt naturalny bez konserwantów
Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty…
Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa,znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.
Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.
Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca.
Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości.
Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.
Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.
Składniki: Tahini 53% (zmielone nasiona sezamu), cukier, syrop glukozowy, pomarańcza 10% (pomarańcza, cukier, glukoza, zakwaszacz: kwas cytrynowy, konserw: kwas sorbinowy, aromaty), zagęszczony sok pomarańczowy 3% (koncentrat soku pomarańczowego, maltodekstryna, naturalne aromaty), wanilina, ekstrakt z saponaria officinalis.