Mając wielowiekową tradycję zapoczątkowaną przez naszego prapradziadka, zwyczajem przy produkcji słodkiego wina z odmiany Avgioustiatis było wystawianie winogron na słońce na 7-10 dni. W ten sposób suszymy winogrona i zwiększamy stężenie cukru. Mając więc słońce, jako pierwszy krok w produkcji tego naturalnego, słodkiego wina, nadaliśmy mu taką nazwę. „Ilios” oznacza Słońce, a „Fos” oznacza Światło.
Kategoria: Wino Słodkie Czerwone
Region / Winnice: Lagopodo Zakynthos
Odmiana: Avgoustiatis 100%
Winifikacja / Dojrzewanie: Ekstrakcja przedfermentacyjna w kontrolowanym środowisku, fermentacja alkoholowa w stopniowanych temperaturach. Dojrzewanie 12-14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Charakterystyka degustacyjna: W nosie organoleptyczne wyróżniają się aromaty dżemu truskawkowego i owoców leśnych, mleczny karmel i nuty słodkich przypraw dopełniają paletę. W ustach pełne, o bardzo dobrej kwasowości, co stanowi równowagę ze słodkim smakiem wina.
Potencjał starzenia: Gotowe do picia
Food Pairing: Idealnie komponuje się z dojrzewającymi serami, wędzonymi wędlinami i deserami.
Temperatura serwowania: 10-4°C
Alkohol: 14%