Naturalne słodkie białe wino.
Rocznik 2013
Butelkowanie 2017
Typ: Wino Białe Wytrawne
Kategoria: Chroniona Nazwa Pochodzenia Santorini
Odmiana: Assyrtiko 85% - Aidani 10% - Athiri 5%
Winnica: Vinsanto rozpoczynają się pod koniec sierpnia, kiedy winogrona osiągają pożądany stopień dojrzałości (14-15 Be). Winnice zlokalizowane są głównie w południowej części Santorini.
Produkcja wina: Vinsanto wykorzystuje tradycyjne techniki produkcji wina. Winogrona suszy się na słońcu przez 10–15 dni, aby skoncentrować poziom cukru. Sok fermentuje naturalnie w 80-letnich beczkach z rosyjskiego dębu i dojrzewa tam przez 6 lat.
Nuty smakowe: Złożone aromaty rodzynek, suszonych fig, suszonych śliwek, karmelu, gorzkiej czekolady i kawy. Skoncentrowane body o wysokiej kwasowości i długim posmaku.
Łączenie z potrawami: Ciasto czekoladowe, gorzka czekolada, lody białe, baklava, ser pleśniowy lub na kieliszek
Potencjał starzenia: ponad 20 lat
Alkohol: 10%