Dlaczego nazwaliśmy to wino Barba Tassos?
Barba Tassos to naturalne wino produkowane w najstarszej winnicy. Przechodzi spontaniczną fermentację w stabilnej temperaturze, a następnie dojrzewa bez żadnych dodatków w francuskich dębowych beczkach, z częstym mieszaniem, aby uniknąć utleniania.
Kategoria: Wino Wytrawne Czerwone
Region / Winnice: Lagopodo Zakynthos
Odmiana: Avgoustiatis 100%
Winifikacja / Dojrzewanie: Maceracja na zimno w kontrolowanym środowisku, fermentacja alkoholowa w stopniowanych temperaturach. Dojrzewanie wina przez 3 miesiące na osadzie z okresowym mieszaniem i 3 miesiące dojrzewania w wybranych nowych beczkach z dębu francuskiego po „średnim” toście.
Charakterystyka degustacyjna: Złożony bukiet z charakterystycznymi aromatami czerwonych/czarnych owoców, przypraw, suszonych fig, pomidorów, skóry i grzybów. Pełne, z wyjątkowym potencjałem fenolowym, zrównoważoną kwasowością i dobrze zintegrowanymi taninami.
Potencjał starzenia: Gotowe do picia.
Food Pairing: Świetnie komponuje się z daniami tłustymi (Moussaka, Pastitsio, Faszerowane Warzywa, Makaron z Mięsem Mielonym), grzybami, żółtymi serami i zupami.
Temperatura serwowania: 12-14°C
Alkohol: 12,5%