Trzy najlepsze winnice, położone na wysokościach 350 m i więcej, z krzewami winorośli w wieku 15, 30 i powyżej 50 lat, fermentowały w dwóch różnych zbiornikach. Jedna ekstrakcja trwała 25 dni, a druga 35 dni. Następnie wino dojrzewało przez 12 miesięcy w wybranych beczkach z drobnoziarnistego dębu francuskiego, a później przez 12 miesięcy w butelkach przed komercyjną premierą. Jest to wino niefiltrowane.
Kategoria: Wino Wytrawne Czerwone
Region / Winnice: Lagopodo Zakynthos
Odmiana: Avgoustiatis 100%
Winifikacja / Dojrzewanie: Ekstrakcja na zimno w kontrolowanym środowisku, fermentacja alkoholowa w stopniowanych temperaturach. Wino pozostaje długo w osadzie winnym przy okresowym mieszaniu i 12-miesięcznym dojrzewaniu w wybranych nowych beczkach z dębu francuskiego o „umiarkowanym” spalaniu.
Charakterystyka degustacyjna: Złożony bukiet z charakterystycznymi aromatami czerwonych/czarnych owoców, przypraw, suszonej śliwki, pomidora, skórki i grzybów. W ustach pełne, doskonałej jakości potencjału fenolowego, o zrównoważonej kwasowości, dobrze dobranych pysznych taninach i długotrwałym posmaku. Wino o dużym potencjale starzenia.
Potencjał starzenia: Gotowe do picia i z potencjałem do starzenia przez kolejne 5-7 lat.
Food Pairing: Łączy się z bogatymi grillowanymi lub gotowanymi mięsami, grzybami, żółtymi serami i zupami.
Temperatura serwowania: 16-18°C
Alkohol: 14%