Fermentowanie za pomocą dzikich drożdży wytrawne białe wino Santorini
Typ: Wino Białe Wytrawne
Kategoria: Chroniona Nazwa Pochodzenia Santorini
Odmiana: Assyrtiko 100%
Winnica: Stare winorośle, mające ponad 50 lat, głównie z obszaru Megalochori.
Produkcja wina: Fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Stosowanie dzikich drożdży w celu wyrażenia cech charakterystycznych odmiany. Długa fermentacja przez 2 miesiące i dojrzewanie na pełnym osadzie przez 6-8 miesięcy.
Nuty smakowe: Aromaty owoców pestkowych i drożdży towarzyszą typowej słoności i mineralności Assyrtiko. Pełne ciało, kremowa konsystencja, wysoka kwasowość i długi posmak.
Łączenie z potrawami: owoce morza, duże tłuste ryby i białe mięso z kremowymi sosami
Potencjał starzenia: ponad 6 lat
Alkohol: 14%