Verdea to tradycyjne białe wino wieloodmianowe, produkowane na Zakynthos, wyspie jońskiej w zachodniej Grecji, będącej od wieków w posiadaniu Wenecji. Jej nazwa pochodzi od wpływów weneckich, od włoskiego słowa „verde” oznaczającego „zielony”, nawiązującego do zielonego koloru prawie niedojrzałych winogron, wykorzystywanego w celu zwiększenia kwasowości wina. Verdea pojawiła się po raz pierwszy na początku XIX wieku i została utożsamiona z późniejszą historią winiarską wyspy. Pomimo niewielkich rozmiarów Zakynthos, od dziesięcioleci uprawia się tam kilkadziesiąt rodzimych odmian winorośli. Typowym świadectwem jest poemat z 1601 roku, w którym w kilku wersach wymieniono 34 odmiany, z których większość przetrwała do dziś! Jednak nazwa Verdea nie odnosi się do odmiany winorośli, ale do rodzaju wina.
Kategoria: Wino Wytrawne
Region / Winnice: Lagopodo Zakynthos
Odmiana: Skiadopoulo, Pavlos, Goustolidi, White Robola
Winifikacja / Dojrzewanie: Ekstrakcja przed fermentacją w kontrolowanym środowisku, fermentacja alkoholowa w stopniowanych temperaturach. Dojrzewanie „Surlie” przez 4 miesiące z okresowym mieszaniem. Dojrzewa 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Charakterystyka degustacyjna: Organoleptycznie w nosie zamaskowaliśmy aromaty kwiatów cytryny, owoców cytrusowych, bergamotki, jaśminu i białych owoców. Paletę uzupełniają słodkie nuty wanilii, słodkich przypraw i pieprznego imbiru. W ustach przyjemnie zaskakuje kwasowością. Jego zainteresowanie białym winem, jego rzadka zdolność do starzenia się i zdolność do ciągłej ewolucji w butelce.
Potencjał starzenia: Gotowy do picia. Aby uzyskać maksymalne rezultaty, przechowuj go w butelce przez 5-7 lat.
Food Pairing: Idealnie komponuje się z rybami, białym mięsem, makaronami i serami.
Temperatura serwowania: 12,5°C
Alkohol: 12,5%