Dlaczego nazwaliśmy to wino Goustolidi
Goustolidi, które najprawdopodobniej słyszeliście jako Augustolidi, pochodzi od słów August + Ozdoba (klejnot), jakby chciał powiedzieć ozdobę (klejnot) Augusta.
Kategoria: Wino Wytrawne
Region / Winnice: Lagopodo Zakynthos
Odmiana: 100% Goustolidi
Winifikacja / Dojrzewanie: Ekstrakcja przedfermentacyjna w kontrolowanym środowisku, fermentacja alkoholowa w stopniowanych temperaturach. Dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu. Wino przebywa w mułach winiarskich okresowo mieszając przez 4 miesiące.
Charakterystyka degustacyjna: Nos intensywny i bogaty, typowy dla tej odmiany, z delikatnymi aromatami cytrusów, miodu i słodką nutą melona na końcu. Drewno jest dyskretne, dając pierwszeństwo owocom. Usta dość pełne, oleiste, z doskonałą równowagą chłodu i finezji. Żywy posmak. Również w ustach przyjemnie zaskakuje kwasowością. Szczególnie interesująca jest rzadka w przypadku białego wytrawu zdolność starzenia się i zdolność do ciągłej ewolucji w butelce.
Potencjał starzenia: Gotowy do picia. Aby uzyskać maksymalne rezultaty, przechowuj go w butelce przez 5-7 lat
Food Pairing: Idealnie komponuje się z rybami, białym mięsem, makaronami i serami.
Temperatura serwowania: 12,5°C
Alkohol: 12,7%